Dacă studii economice - atunci la ASEM
VINO la ASEM, FII STUDENTUL NOSTRU!

MINERVA - „Consolidarea capacităților de gestionare a cercetării și a Științei Deschise ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și Armenia”

Erasmus+ Programme 2014-2020
KA2 – Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici
Consolidarea capacităților în învățământul superior
Numar de referință: Nr. 597912-EPP-1-2018-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP
Titlu: “ Consolidarea capacităților de gestionare a cercetării și a Științei Deschise ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și Armenia”
Perioada proiectului: 15/01/2019 - 14/01/2022

Proiectul MINERVA - „Consolidarea capacităților de gestionare a cercetării și a Științei Deschise ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și Armenia”  (versiunea engleza ”Strengthening Research Management and Open Science capacities of HEIs in Moldova and Armenia”) se referă la întâmpinarea cuprinzătoare a provocărilor pe care le întâlnesc partenerii MD & AM în domeniul Științei Deschise, consolidarea capacităților de cercetare și performanța științifică oferind soluții naționale, instituționale și individuale. Proiectul își propune să sporească eficiența, calitatea și excelența capacităților universității din Moldova și din Armenia în domeniul cercetării și al capacităților de cercetare științifică, ținând cont de nevoile actuale și viitoare ale mediului socio-economic ale ambelor țări și de cele mai bune practici ale Uniunii Europene.

Grupurile țintă ale proiectului sunt cadrele universitare din Republica Moldova, cercetători, studenți şi administratori care participă sau care au scopul de a participa la această colaborare internațională.
Obiectivul general al prezentului proiect constă în consolidarea capacităților de cercetare și a capacităților Open Science ale instituțiilor de învățământ superior din Moldova și Armenia.

Obiectivele specifice sunt:

OB1: Promovarea liniilor directoare, politicilor și stimulentelor naționale și instituționale legate de știința deschisă din Moldova și Armenia până în ianuarie 2022.;
OB2: Crearea depozitelor digitale la toate instituțiile de învățământ partenere din Moldova și Armenia și să încurajeze dezvoltarea infrastructurii și interoperabilitatea acestora până în ianuarie 2021.;
OB3: Crearea capacităților de cercetare umană pentru a asigura punerea în aplicare durabilă a principiilor științifice deschise și pentru a spori incluziunea socială și responsabilitatea cercetării finanțate din fonduri publice până în ianuarie 2022.

Activităţile proiectului:
  1. Elaborarea legislaţiei naționale și politicilor instituționale legate de știința deschisă din Moldova și Armenia.
  2. Consolidarea funcției universitare prin crearea depozitelor digitale la fiecare universitate partener din Moldova și Armenia
  3. Creșterea capacităților instituționale pentru furnizarea unui sprijin eficient cercetătorilor în ceea ce privește implementarea principiilor științifice deschise în domeniul educației și excelenței în cercetare.
Rezultate:

R1. Adoptarea orientări, politicilor naționale și instituționale referitoare la cercetare și științe deschise în Republica Moldova și Armenia.
R2. Stabilirea depozitelor digitale la toate instituțiile de învățământ partenere integrate în platformele științei deschise din fiecare țară pentru a-și dezvolta infrastructura și interoperabilitatea.
R3. Dezvoltarea capacităților de cercetare umană pentru a asigura implementarea durabilă a principiilor științifice deschise și pentru a spori incluziunea socială și responsabilitatea cercetării finanțate din fonduri publice.

Bugetul total al proiectuluiPerioada proiectului

979.989,00 EUR

15/01/2019- 14/01/2022

Parteneri:
  1. Academy of Economic Studies of Moldova
  2. State University of Medicine and Pharmacy of Moldova
  3. Technical University of Moldova
  4. Rectors Council of the Republic of Moldova
  5. Ministry of Education, Culture and Research of the Republic of Moldova
  6. Yerevan State Medical University named after M. Heratsi, Armenia
  7. Armenian State University of Economics, Armenia
  8. Yerevan State University, Armenia
  9. Yerevan Brusov State University of Languages and Social Sciences, Armenia
  10. Ministry of Education and Science of the Republic of Armenia, Armenia
  11. University of Liege, Belgium
  12. Università degli Studi Guglielmo Marconi, Italy
  13. University of Valencia, Spain
  14. Universite Cote d’Azur, France
  15. University of Montpellier, France
  16. European Policy Development and Research Institute, Slovenia
Echipa MINERVA – ASEM

Coordonatorul proiectului – dr. Olesea SÎRBU, Prorector pentru relații international, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., +373 22 402 834;

Evenimente și Noutăți

Vizita de studiu la Universitatea Cote d’Azur, Nice, Franța

Vizita de studiu la Universitatea Cote d’Azur, Nice, Franța, a avut loc în cadrul proiectului MINERVA - „Consolidarea capacităților de gestionare a cercetării și a Științei Deschise ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și Armenia”. În perioada 20-24 mai 2019, reprezentați ai instituțiilor partenere în proiect, atât din Republica Moldova, cât și din Armenia, au participat la întâlniri cu tematici precum:

  • Cadrul Național al Științei Deschise în Franța;
  • Practici în domeniul Științei Deschise la Universitatea Cote d’Azur, Nice;
  • Open Science și Open Access - perspectiva cercetătorilor la Universitatea Cote d’Azur, Nice;
  • Valorificarea cercetării: resurse educaționale deschise și Université Numerique Thematique în Franța;
  • Practici în domeniul Științei Deschise la universitățile europene partenere ai proiectului.

Academia de Studii Economice din Moldova a fost reprezentată de următoarea echipă:

  1. Prof. Dr. Grigore BELOSTECINIC – Rector ASEM;
  2. Dr. Olesea SIRBU – Prorector pentru Relații Internaționale și Proiecte Europene;
  3. Dr. Corneliu GUȚU – Prorector pentru cercetare și parteneriate.

Amintim că proiectul MINERVA - „Consolidarea capacităților de gestionare a cercetării și a Științei Deschise ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și Armenia”, ref. Nr. 597912-EPP-1-2018-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP, este co-finanțat de Comisia Europeană, în cadrul programului Erasmus+.

Lansarea proiectului
Conferința de lansare a proiectului MINERVA - Strengthening Research Management and Open Science capacities of HEIs in Moldova and Armenia

Cercetătorii, studenții și cadrele didactice din Republica Moldova au  participat la conferința de lansare a proiectului „MINERVA - Strengthening Research Management and Open Science capacities of HEIs in Moldova and Armenia”, pe data 5 – 6 Martie 2019. Programul conferinței a fost unul complex, cu reprezentanți de la Information Society Development Institute, Universite Cote d’Azur, Franța, University of Valencia, Spania, Yerevan Brusov State University of Languages and Social Sciences, Armenia, Yerevan State Medical University named after M. Heratsi, Armenia, University of Liege, Belgia, Università degli Studi Guglielmo Marconi, Italia, precum și reprezentanți de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Moldovei și Ministerul Educației și Științei din Armenia.

Proiectul MINERVA - „Consolidarea capacităților de gestionare a cercetării și a Științei Deschise ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și Armenia”  (versiunea engleza ”Strengthening Research Management and Open Science capacities of HEIs in Moldova and Armenia” No. 597912-EPP-1-2018-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP) vine să abordeze în mod cuprinzător provocările pe care le întâlnesc instituțiile partenere din Moldova și Armenia în domeniul Științei Deschise, consolidării capacităților de cercetare și performanței științifică, oferind soluții la nivel național, instituțional și individual. Proiectul are ca scop să sporească eficiența, calitatea și excelența Managementului Științific și Științei Deschise a universităților din Moldova și Armenia, ținând cont de nevoile actuale și viitoare ale mediului socio-economic ale ambelor țări și de cele mai bune practici ale Uniunii Europene.  Proiectul este co-finanțat cu suportul Comisiei Europene în cadrul Porgramului Erasmus+.

Vizita de studiu la Universitatea din Valencia, SPANIA

În cadrul proiectului MINERVA (Ref. Nr. 597912-EPP-1-2018-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP) a fost realizată vizita de studiu la Universitatea din Valencia, SPANIA, în perioada 05-09 noiembrie 2019, cu scopul transferaului de cunoștințe legate de gestionarea datelor de cercetare (WP3 / D3.1. / Act. 3.1.).

La vizita de studiu au participat delegațiile din Moldova și Armenia, reprezentate de prorectori, coordonatorii instituționali de proiect și personalul tehnic, care au participat la diverse activități pentru consolidarea cunoștințelor lor despre subiectul vizitei de studiu.

Următoarele subiecte au fost discutate în timpul vizitei de studiu:

  • Human Resource strategy HR$SR – implimentat de catre Universitatea din Valencia;
  • Micro-MOOC Open Science;
  • RODERIC: Platforma de publicare Open Access și programe de cercetare. Suport OJS;
  • Serviciul IT: rolul său în gestionarea aplicațiilor pentru administrație, studenți, cercetători și profesori;
  • Sprijinirea infrastructurii pentru depozitul RODERIC: aspecte tehnice;
  • Servicii oferite de bibliotecă pentru cercetători;

Limba de lucru a sesiunilor a fost engleza.

Vizita de studiu la Universitatea din Liege, BELGIA

În cadrul proiectului MINERVA (Ref. Nr. 597912-EPP-1-2018-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP) a fost realizată vizita de studiu la Universitatea din Liege, BELGIA, în perioada 21-25 octombrie 2019, pentru a identifica cele mai bune practici de management a cercetării.

În cadrul vizitei de studiu au participat delegațiile din Moldova și Armenia, reprezentate de prorectori, coordonatorii instituționali ai proiectelor, care au participat la diferite activități pentru consolidarea cunoștințelor lor despre subiectul întâlnirii.

Următoarele subiecte au fost discutate în timpul vizitei de studiu:

  1. Introducere în URS4R;
  2. Cele mai bune practici din Moldova: cazul Academiei de Studii Economice din Moldova;
  3. Cele mai bune practici din Moldova: cazul Universității de Stat de Medicină și Farmacie din Moldova;
  4. EURAXESS- Analiza decalajelor și elaborarea planului de acțiune; etc.

Limba de lucru a sesiunilor a fost engleza. Ședințele au fost organizate în mod interactiv, inclusiv lucrul în grup și alte activități interactive.