Proiectul de Stat „Drepturile omului în Republica Moldova. Dimensiunea financiară și consolidarea prin gestiunea eficientă a cheltuielilor publice”
Nr. contractului - 113/1-PS din 30.01.2020 PartenerUniversitatea de Stat " Bogdan Petriceicu Hașdeu" din Cahul :113/2-PS din 30.01.2020
Cifrul proiectului - 20.8009.1606.35
Acronim – DROMDIFIN
Manager proiect - Secrieru Angela
Directia strategica - Inovații sociale, educaționale și culturale pentru integrare și adaptare
Conform Declaraţiei universale a drepturilor omului, idealul fiinţei umane libere poate fi realizat doar creând condiţii ca fiecare să se bucure de drepturile sale economice, sociale şi culturale (DESC). ONU (2017) a formulat o serie de îngrijorări privind DESC în Republica Moldova (RM), acestea fiind legate de dreptul la sănătate, educație, securitatea socială, muncă, trai adecvat. În mare parte, respectarea drepturilor omului în RM este afectată de evoluția nesatisfăcătoare a cheltuielilor publice. Prin urmare, integrarea drepturilor omului în procesul bugetar public și gestiunea eficientă a cheltuielilor publice în scopul consolidării DESC reprezintă un imperativ pentru cercetarea științifică din RM.
Proiectul urmărește să rezolve următoarea problemă de cercetare: dezvoltarea și aplicarea cadrului metodologic privind evaluarea și monitorizarea DESC în RM în corespundere cu recomandările instituțiilor internaționale specializate, astfel încât mecanismele și tehnicile de eficientizare a cheltuielilor publice și bugetare a DESC elaborate în cadrul proiectului, să asigure consolidarea respectării, protejării și aplicării acestor drepturi. Proiectul va urmări să argumenteze ipoteza conform căreia eficientizarea cheltuielilor publice prin prisma problematicii drepturilor omului și bugetarea acestora reprezintă unul dintre cele mai puternice mecanisme de protejare a DESC. Un alt rezultat planificat al proiectului este elaborarea și aplicarea sistemului de indicatori de evaluare și monitorizare a respectării DESC în RM. Lipsa sistemului de indicatori specializați în problematica drepturilor omului este menționată frecvent de cele mai importante instituții internaționale preocupate de acest subiect (ONU, 2012). Aceste tehnici, instrumente și mecanisme fiind implementate la nivelul instituțiilor publice specializare vor contribui la dezvoltarea capacităților de funcționare a acestora.
Proiectul urmărește atingerea următoarelor obiective:
- Dezvoltarea cadrului metodologic privind evaluarea și monitorizarea DESC în RM;
- Elaborarea, promovarea și aplicarea sistemului de indicatori de evaluare a DESC;
- Evaluarea dimensiunii financiare a DESC în RM prin analiza cheltuielilor publice;
- Consolidarea DESC prin gestiunea eficientă a cheltuielilor publice și integrarea acestora în procesul bugetar;
- Diseminarea rezultatelor.
Noutatea și originalitatea proiectului constă, în primul rând, în caracterul interdisciplinar al cercetărilor, acestea abordând, în același timp, domeniul drepturilor omului, statistica și finanțele publice. Evaluarea dimensiunii financiare a DESC, consolidarea DESC prin creșterea eficienței cheltuielilor publice sunt teme de cercetare care nu au mai fost abordate în RM. Proiectul urmează să promoveze concepte noi (bugetarea DESC, etc.). Proiectul va dezvolta instrumente metodologice noi (metode de evaluare a DESC, sistem de indicatori de evaluare a DESC, modele econometrice și de simulare vizând eficiența cheltuielilor publice aferente DESC, algoritmul bugetării DESC, etc.). Complexitatea problematicii aferente DESC și integrării acestora în procesul bugetar public va fi cercetată utilizând modelarea econometrică, metodele statistice şi simulării. Pentru a consolida calitatea cercetărilor, a fost constituit parteneriatul dintre ASEM și Universitatea ”B. P. Hașdeu” din Cahul. Acest fapt oferă posibilitatea reflectării pronunțate în cercetare a aspectelor regionale, locale și rurale aferente DESC.