- Pretendent:
- Viorica CERBUȘCA
- Conducător ştiinţific:
- ULIAN Galina, doctor habilitat în economie, profesor universitar
- Consiliul Ştiinţific Specializat:
- D 32.522.01-08
- Tema tezei
- Finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii din republica moldova: specificul întreprinderilor inovaționale
- Specialitatea:
- 522.01 – FINANȚE
- Data:
- 24 noiembrie 2016
- Ora:
- 1400
- Local:
- Academia de Studii Economice a Moldovei, pe adresa: Chişinău, str. Mitropolit G.Bănulescu-Bodoni nr.59, Bloc "B", etajul 1, sala 104.
Principalele publicaţii ştiinţifice la tema tezei:
- Cerbușca V., Implementarea Cartei europene pentru întreprinderile mici – contribuția Republicii Moldova. În: Conferința Științifică Internațională “Politici Economice de Integrare Europeană”, 23-24 septembrie 2005, p. 92-96, ISBN 9975-75-332-9, 0.42 c.a.
- Cerbușca V., Scheme de finanțare a IMM din Japonia, Simpozionul Internațional al Tinerilor Cercetători din 19-20 aprilie 2007, vol I, ediția a V-a, 2007, p. 203-205, ISBN 978-9975-75-195-7, 0.3 c.a.
- Cerbușca V. ș.a., Fondurile de garantare a creditelor – instrument de stimulare a finanţării IMM. In: Analele Academiei de Studii Economice din Moldova, ediția a VI-a, 2008, p. 259-263, ISNN 1857-1433, 0.77 c.a., categoria C
- Cerbușca V. ș.a. Capitalul de risc – instrument modern de finanțare a IMM. In: revista științifico-didactică “Economica”, 2008, p. 45-46, ISNN 1810-9136, 0.25 c.a., categoria B.
- Cerbușca V., Particularitățile finanțării sectorului IMM, Conferința Științifică Internațională “Politici financiare de relansare a creșterii economice în condițiile crizei economice mondiale”, 29-30 aprilie 2010, ASEM, Chișinău 2010, vol. 2, p. 166-171, ISBN 978-9975-9956-4-1, 0.58 c.a.
- Cerbușca V., Business-angels – instrument de finanțare a IMM inovative, Conferința Științifică Internațională “Rolul investițiilor în dezvoltarea durabilă a economiei naționale în contextul integrării europene”, 29-30 noiembrie, 2010, ASEM, Chișinău 2010, p. 257-260, ISBN 978-9975-75-542-9, 0.29 c.a.
- Cerbușca V., Financing SME future development. In: Revista “Economie și Sociologie”, nr. 1, 2015, p. 139-142, ISSN1857-4130, categoria B, 0.33 c.a.
- Cerbușca V., Finanțarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii în contextul dezvoltării și implementării inovațiilor, Conferința Științifică Internațională “Inovații, Performanță și Competitivitate în sectorul financiar”, Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău 2015, p.232-238, 0.6 c.a.
- Cerbușca (Dron) V., Considerații cu privire la inovații prin prisma sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, Conferința Științifică Internațională “Potențialul de finanțare al pieței financiare nebancare și perspectivele dezvoltării acesteia”, ASEM, 27-28 noiembrie 2015, p. 134-139, ISBN 978-9975-3018-4-8, 0.44 c.a.
- Ușurelu L., ș.a., Cerbușca V., Taxe și impozite pentru întreprinderile mici și mijlocii, Chişinău. 2008, ISBN 978-9975-9961-2-9
REZUMATUL TEZEI
- Problema științifică importantă soluționată în domeniul de cercetare constă în elaborarea unei viziuni moderne cu privire la facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv inovaționale, bazată pe optimizarea instrumentelor financiare clasice, configurarea instrumentelor și modelelor de finanțare inovative, formularea setului de indicatori de evaluare a gradului inovațional în întreprinderile din ţară, fapt care a condus la revizuirea abordării existente cu privire la finanțare, implicând, în acest proces, instituţiile financiare, mediul de afaceri, statul.
- Conţinutul de bază al tezei. În Introducere este elucidată actualitatea și importanța temei studiate; este identificată problema accesului dificil la finanțare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv inovaționale, de unde derivă scopul și obiectivele cercetării; este expusă problema științifică importantă soluționată; sunt descrise elementele de noutate și originalitate științifică; este prezentată aprobarea și implementarea rezultatelor cercetării. Capitolul 1 “Performanțele întreprinderilor mici și mijlocii din economiile bazate pe cunoaștere din perspectiva facilitării accesului la finanțare” cuprinde sinteza abordărilor teoretico-metodologice cu privire la accesul la finanțare, cercetează evoluția sectorului IMM, precum și constrângerile acestuia, prezintă importanța Strategiei de specializare inteligentă în vederea stimulării întreprinderilor inovaționale. Autorul abordează aspectul inovațional al IMM. În cadrul capitolului 2 “Particularitățile finanțării întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova” sunt explorate instrumentele și sursele de finanțare pentru sector, este determinat gradul de finanțare a IMM de către instituțiile financiare, analizat impactul mijloacelor bugetare alocate prin programul “Susținerea întreprinderilor mici și mijlocii” asupra facilitării accesului la finanțare, prezentată importanța Fondurilor de Garantare a Creditelor pentru facilitarea accesului la credite și elaborate propuneri de îmbunătățire a schemelor de garantare a creditelor din țară. Autorul analizează experiența străină și națională în domeniu. Capitolul 3 al lucrării “Finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii în contextul dezvoltării și implementării inovațiilor” prezintă inovațiile prin prisma sectorului IMM; descrie instrumentele financiare inovative; analizează experiența internațională în promovarea inovațiilor în întreprinderi; explorează oportunitățile de implementare în Republica Moldova a instrumentelor financiare moderne; propune modelul inovativ de finanțare a IMM. Compartimentul „Concluzii generale și recomandări” cuprinde concluziile tematice efectuate pe parcursul cercetării, precum și formularea concluziei generale, sunt descrise rezultatele de bază ale cercetărilor efectuate și sunt înaintate recomandările referitoare la facilitarea accesului la finanțare pentru IMM din Republica Moldova, în special inovaționale.
- Principalele rezultate obţinute constau în:
- Stabilirea corelației dintre conceptul de specializare inteligentă și dezvoltarea IMM inovaţionale;
- Optimizarea instrumentelor financiare clasice și moderne pentru asigurarea accesului întreprinderilor mici și mijlocii la finanțare;
- Configurarea modelului inovativ de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova;
- Formularea propunerilor privind sporirea gradului de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii în baza rezultatelor chestionarului “Percepția antreprenorilor asupra accesului la finanțare”;
- Elaborarea modelului de evaluare a gradului de implicare a întreprinderilor mici și mijlocii în activități inovaționale;
- Configurarea instrumentului de eficientizare a activității Fondului de Stat de Garantare a Creditelor.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice este confirmată prin certificate emise de Ministerul Economiei al Republicii Moldova și ICS “Total Leasing and Finance” SA. Concomitent, având o valoare aplicativă, aceasta ar putea fi utilizată de antreprenori pentru a determina cele mai eficiente oportunități de finanțare.