Dacă studii economice - atunci la ASEM
VINO la ASEM, FII STUDENTUL NOSTRU!

Pretendent:
Nadejda IANIOGLO
Conducător ştiinţific:
Ala LEVITSKAIA
Consiliul Ştiinţific Specializat:
D 32.521.03 – 08
Tema tezei
Managementul dezvoltării întreprinderilor vinicole în contextual inovaţiilor organizaţionale (în baza UTA Găgăuz Yeri)
Specialitatea:
521.03 Economie  şi management în ramură
Data:
24 februarie 2017
Ora:
1400
Local:
Academia de Studii Economice a Moldovei, MD-2005, mun. Chișinău, str. Bănulescu-Bodoni, 59, bloc „A”, et. 3, Sala Senatului
Principalele publicaţii ştiinţifice la tema tezei:
  • Levitskaia A., Diacon (Ianioglo) N. «Сущность и методы совершенствования организационно-управленческих инноваций на предприятиях Республики Молдова» // Научный вестник университета. Сборник научных трудов ученых и аспирантов. Переяслав-Хмельницький, 2013г, Выпуск 20/2, Переяслав-Хмельницький, Украина,  2013   – С. 79-82  ISSN 2306-546X (0.4 c.a.)
  • Diacon (Ianioglo) N., Rolul personalului în procesul implementării inovaţiilor de management. The role of staff in the process of organization and management innovation implementation. Revista/Journal „ECONOMICA” nr. 2(84) 2013. Editura ASEM, Chişinău, 2013, Р.41-46 ISSN 1810-9136 (0,27c.a.)
  • Levitskaia A., Ianioglo N. Методология оценки имплементации организационных нововведений на базе винодельческих предприятий АТОГагаузия/Methodology of Evaluation of the Implementation of Organizational Innovationson the Basis of Wine-Making Enterprises in the ATU Gagauzia. Intellectus 3/2015- С.51-57 ISSN 1810-7079 (0.38 c.a.)
  • Ianioglo N., Crearea mecanizmelor de formare si implementare a inovaţiilor organizaţionale în cardul întreprinderii//Development of mechanisms of formation and implementation of organizational innovation at the enterprise. Revista/Journal „ECONOMICA” nr. 4(94) 2015. Editura ASEM, Chişinău,2015, Р.47-53 ISSN 1810-9136 (0,3c.a.)
  • Ianioglo N., Model of cluster development management wineries enterprises in ATU Gagauzia. Revista/Journal «Economie și sociologie» Nr. 4 / 2015. Chişinău, 2015. – Р.104-108 ISSN: 1857-4130 (0,39с.а)
  • Ianioglo N.The implementation of organizationаl innovations as a new vector of development of exporting enterprises of the wine industry of the ATU Gagauzia/  Международная научно-практическая конференция «Инновационное развитие Республики Молдова: национальные задачи и мировые тенденции», 7-8 ноября 2013, Комратский Государственный Университет, Комрат, Republica Moldova, 2013 – C.310-313 ISBN 978-9975-4266-0-2 (0,14 с.а)
  • Levitskaia A., Diacon (Ianioglo) N. Организационно-управленческие инновации как фактор роста инновационной активности предприятий Республики Молдова/Conferinţa naţională cu participare internaţională “Strategii si politici de management in economia contemporanả», 29-30 марта 2013,  ASEM, Chişinău, RepublicaMoldova, 2013- C.76-80  ISBN 978-9975-75-635-8 (0,32 с.а.)
  • Levitskaia A., Diacon (Ianioglo) N. Роль кластерных сетей в развитии инновационного потенциала винодельческой отрасли/ Conferinţa naţională cu participare internaţională “Strategii si politici de management in economia contemporanả», 29-30 марта 2014, ASEM, Chişinău, Republica Moldova, 2014 - C. 260-262 ISBN 978-9975-75-678-5 (0,2 с.а)
  • Ianioglo N. Повышение конкурентоспособности винодельческих предприятий АТО Гагаузия в рамках организационных инноваций/ "Conferinţa naţională cu participare internaţională “Strategii si politici de management in economia contemporanả», 25-26 марта 2016, ASEM, Chişinău, RepublicaMoldova, 2016 - C. 148-151 ISBN 978-9975-75-791-1 (0,18 с.а)
REZUMATUL TEZEI

Actualitatea problemei abordate rezidă în faptul prezenței unui nivel insuficient de reflectare în corelare cu suportul instrumentar-metodologic slab, dar și importanța practică a implementării inovării organizaționale în managementul întreprinderilor industriale, ceea ce a și determinat alegerea temei cercetării, scopul și obiectivele sale, precum și logica de expunere.

Conţinutul de bază al tezei

Capitolul 1 Aspecte teoretice ale cercetării inovării organizaționale” este unul introductiv, care include trei paragrafe în care se prezintă analiza conceptelor de management al inovației, clasificarea inovațiilor, în mod special al inovațiile organizaționale și impactul acestora asupra competitivității întreprinderilor. În acest capitol se analizează cadrul conceptual al științei economice în domeniul inovării

În capitolul II „Abordări metodologice ale definirii necesității și eficacității inovațiilor organizaționale la întreprindere” se face o analiză a abordării metodologice privind argumentarea necesității implementării inovațiilor organizaționale în cadrul întreprinderii.

Capitolul III „Direcțiile de perfecționare a dezvoltării întreprinderilor de vinificație în contextul inovațiilor organizaționale” propune mecanismul formării și realizării inovațiilor organizaționale, algoritmul implementării lor în întreprinderi și metodologia de validare.

Compartimentul „Concluzii generale și recomandări” cuprinde principalele constatari, concluzii tematice efectuate pe parcursul studiului, precum și formularea unei concluzii generale și descrierea principalelor rezultate ale cercetării științifice în managementul dezvoltării întreprinderilor vinicole în contextul inovării organizaționale (pe baza UTA Găgăuz Yeri)

Principalele rezultate obţinute:

  1. A fost elaborat și propus mecanismul de formare și de realizare a inovării organizaționale la întreprindere
  2. În scopul evaluării rezultatului punerii în aplicare a inovării organizaționale în întreprindere, autorul propune o metodologie care se bazează pe clasificarea inovațiilor organizaționale în conformitate cu „Recomandările de la Oslo”: noi metode de comportament în afaceri; noi metode de organizare la locul de muncă; noi metode de organizare în relațiile externe ale întreprinderii.
  3. În scopul de a îmbunătăți dezvoltarea, competitivitatea, condițiile de funcționare, a fost propus modelul de management al dezvoltării întreprinderilor de vinificație în UTA Gagauz-Yeri în contextul inovării organizaționale.
  4. A fost propus un algoritm de formare a unui grup regional de vinificație, care presupune cinci etape: inițierea procesului de formare a clusterului antreprenorial, identificarea membrilor clusterului, analiza cantitativă a strategiei de dezvoltare a clusterului, pregătirea documentației clusterului (aprobarea regulamentului și statutului, elaborarea proiectului, finanțarea proiectelor etc.), evaluarea și monitorizarea activității.
  5. A fost elaborată structura de organizare a clusterului de vinificație al UTA Gagauz-Yeri
  6. A fost propus un model de funcționare de perspectivă a mai multor întreprinderi vinicole din potențialul cluster.
Implementarea rezultatelor

Recomandările făcute de autor, în rezultatul cercetărilor, pot fi utilizate: în activitatea agenților economici atât din industria vinului, cât și din domeniile conexe; în cadrul programelor de dezvoltare și creștere a competitivitatea industriei vinului la nivel național și regional; pentru luarea deciziilor și prognozarea activității inovatoare a întreprinderilor. Aprobarea rezultatelor științifice sa realizat la introducerea lor în activitățile Asociației Vinificatorilor din UTA Găgăuzia "Gagauz-Vin", a întreprinderilor: "Tomai-Vinex" SA, "Invinprom" SRL, "Vinuri de Comrat" SA