Dacă studii economice - atunci la ASEM
VINO la ASEM, FII STUDENTUL NOSTRU!

Pretendent:
Olga TABUNȘCIC
Conducător de doctorat:
Ala COTELNIC, prof.univ., dr.hab.
Tema tezei
ASIGURAREA COMPETITIVITĂŢII ÎNTREPRINDERILOR
DIN ALIMENTAŢIA PUBLICĂ (cazul Republica Moldova)
Programul de doctorat:
521.03 – Economie și management în domeniu de activitate
Data și ora susținerii:
23 septembrie 2020, ora 15:00
Localul:
Academia de Studii Economice a Moldovei: mun. Chișinău, str. Mitropolit G. Bănulescu Bodoni, nr.59, etajul 1, biroul 104 (bloc B).
Principalele rezultate obținute:
  • sistematizarea abordărilor cu privire la definirea conceptului „serviciu” și evidențierea unei clasificări a acestora, în funcție de componentele serviciului;
  • ordonarea serviciilor de alimentație publică după modelul piramidei lui Maslow, bazată pe nivele, ce includ elementele distinctive ale serviciilor de alimentație publică, legate de consum, siguranță, apartenență socială, statut și autoafirmare;
  • efectuarea studiului teoretic privind analiza comparativă a tipurilor de unități de alimentație publică în Moldova, România, Rusia, Franța;
  • concretizarea conceptului de „competitivitate al întreprinderii de alimentație publică”, evidențierea componentelor de bază ale acesteia;
  • identificarea factorilor de influență asupra competitivității întreprinderilor de alimentație publică și elaborarea soluţiilor de asigurare a competitivităţii unităţilor de alimentaţie publică;
  • adaptarea modelului de identificare a locației optime pentru o unitate nouă de alimentație publică și elaborarea algoritmului acestuia;
  • dezvoltarea modelului competențelor profesionale a specialiștilor din alimentația publică, orientat spre sporirea flexibilității forței de muncă.
Comisia de susținere publică a tezei de doctorat:
  1. Președinte – BÎRCĂ Alic, dr.hab., prof.univ., program de doctorat 521.03 – Economie și management în domeniu de activitate, ASEM;
  2. Conducător științific – COTELNIC Ala, dr. hab., prof. univ., program de doctorat 521.03 – Economie și management în domeniu de activitate, ASEM;
  3. Referent oficial – BUGAIAN Larisa, dr.hab., prof. univ., program de doctorat 521.03 – Economie și management în domeniu de activitate, UTM;
  4. Referent oficial – LITVIN Aurelia, dr.hab., conf. univ., program de doctorat 521.03 – Economie și management în domeniu de activitate, UASM;
  5. Referent oficial – LUCA Nicolae, dr., conf. univ., program de doctorat 521.03 – Economie și management în domeniu de activitate , UTM
  6. Referent oficial – IUȘAN Larisa, dr., conf.cerc., program de doctorat 253. Tehnologii în industria   alimentară. Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare
Publicațiile la tema tezei:
  1. TABUNŞCIC, Olga. Analiza situaţiei economice a sectorului de alimentaţie publică.În: Economica, 2019, nr 4 (110), pp. 19-33, 0, 12 c.a., ISSN 1810-9136, categoria B.
    Disponibil: https://ibn.idsi.md/ro/vizualizare_articol/91229
  2. TABUNŞCIC, Olga. Metodologia evaluării nivelului competențional al angajaților întreprinderilor din sfera alimentației publice. În: Studia Universitatis Moldaviae, 2019, Nr.2 (122), pp.108-115, 0,41 c.a., ISSN 1857-2073, categoria B.
    Disponibil: https://ibn.idsi.md/ro/vizualizare_articol/83326
  3. TABUNŞCIC, Olga. Analiza pieţei de alimentaţie publică din municipiul Chişinău şi tendinţe de dezvoltare. În: Economica, 2017, nr.1(99), pp. 52-64, 0,53 c.a., ISSN 1810-9136, categoria B.
    Disponibil: https://ibn.idsi.md/ro/vizualizare_articol/51767
  4. TABUNŞCIC, Olga. Identificarea problemelor din sectorul serviciilor de alimentaţie publică din municipiului Chișinău. În: “Competitivitatea şi inovarea în economia cunoaşterii”, Conferința Științifică Internaţională din 27-28 septembrie 2019, Chişinău, ASEM, 2019, pp.177-189, 0, 13 c.a., ISBN 978-9975-75-968-7.
    Disponibil: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/161-173_0.pdf.
  5. TABUNŞCIC, Olga, GROSU, Carolina. Inovaţia – mijloc de sporire a competitivităţii întreprinderilor din industria ospitalității. În: “Competitivitatea şi inovarea în economia cunoaşterii”, Conferința Științifică Internaţională din28-29 septembrie 2018, Chişinău, ASEM, 2018, pp. 223-230, 0, 12 c.a.,  ISBN 978-9975-75-968-7. Disponibil: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/224-232.pdf.
  6. TABUNŞCIC, Olga. Comparative analysis of the foodservice market in Chisinau and other countries. În: Simpozionul ştiințific din 27-28 aprilie 2018, Chişinău, ASEM, 2018, pp. 8-16, 0, 07 c.a., ISBN 978-9975-75-926-7. Disponibil: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/Simpozion_2018_Stiin%C5%A3ific_Interna%C5%A3ional_al_Tinerilor_Cercet%C4%83tori.pdf.
  7. TABUNŞCIC, Olga. Abordări privind definirea serviciilor de alimentaţie publică.În:Competitivitatea şi inovarea în economia cunoaşterii”, Conferința Științifică Internaţionalădin 22-23 septembrie 2017, Chişinău, ASEM, 2017, pp.90-96, 0, 1 c.a., ISBN 978-9975-75-893-2. Disponibil:https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/90-96.pdf
  8. TABUNŞCIC, Olga. Tendinţe actuale de dezvoltare a alimentaţiei publice în Republica Moldova şi în alte ţări. În: “Dezvoltarea relaţiilor comerciale din perspectiva integrării economice a Republicii Moldova în circuitul economic internaţional”, Conferința Științifică Internaţionalădin 21-22 septembrie 2017, Chişinău, UCCM, 2017, pp.186-190, 0, 1 c.a.,  ISBN 978-9975-81-038-8.
  9. TABUNŞCIC, Olga. Factori de influenţă ai activităţii întreprinderilor din alimentaţia publică. În: „Turismul şi dezvoltarea societăţii”, Conferința Științifică Internaţionalădin23 septembrie 2016, Chişinău, Universitatea de Studii Europene, 2016, pp.42-48,  0,11 c.a.,  ISBN 978-9975-3147-7-0.
  10. TABUNŞCIC, Olga. Evoluţia şi tendinţe de dezvoltare a alimentaţiei publice în Republica Moldova. În: „25 de ani de reformă economică în Republica Moldova: prin inovare şi competitivitate spre progres economic”, Conferința Științifică Internaţionalădin 23-24 septembrie 2016, Chişinău, ASEM, 2016, vol. I, pp.331-337, 0, 54 c.a., ISBN 978-9975-75-834-5. Disponibil: https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/331-336.pdf.
  11. TABUNŞCIC, Olga. Factors that influence the competitiveness of public food enterprises.În: Scientific Symposium Of Young Researchers XIV Edition Dedicated to the 25th anniversary of the Academy of Economic Studies of Moldova, 22-23 aprilie 2016, Chişinău, ASEM, 2016, pp.119-123, 0,36 c.a.,  ISBN 978-9975-75-823-9.
  12. TABUNŞCIC, Olga. Specializarea- tendinţă modernă în serviciile de alimentaţie publică.În: „Competitivitatea şi inovarea în economia cunoaşterii”, Conferința Științifică Internaţională din 25-26 septembrie 2015, Chişinău, ASEM, 2015, volumul I, pp. 142-147, 0, 85 c.a., ISBN 978-9975-75-771-3.
  13. TABUNŞCIC, Olga. Analiza comparativă a pieţei de servicii alimentare din Republica Moldova şi din alte țări. În: „Dezvoltarea economico-socială durabilă a euroregiunilor şi a zonelor transfrontaliere”, Conferința Științifică Internaţionalădin 09 noiembrie 2018, Iaşi, Institutul de Cercetări Economice şi Sociale „Gheorghe Zane”, pp.476-484, 0,12 c.a., ISBN 978-606-685-616-4.
  14. TABUNŞCIC, Olga.Рентгенография рынка услуг питания в городе Kишинэу. În: «Кооперативное движение в системе развития сельских территорий», Сборник научных трудов научно-практической конференции 06 iulie, 2018, Kазань, pp.133-138, 0,22 c.a., ISBN 978-5-91383-101-4.
  15. TABUNŞCIC, Olga. Aspecte privind asigurarea competitivităţii structurilor de alimentaţie publică din or. Chişinău. În: „Торговля товароведение и сервис: состояние проблемы и развития в условиях глобализации экономики”, Conferința Internaţională din 07 aprilie 2017, Кишинёв – Казань, pp.41-46, 0,32 c.a., ISBN 978-9975-3152-6-5.

Teza și rezumatul tezei pot fi studiate la adresa: http://irek.ase.md/xmlui/handle/123456789/46

Adresa de email unde pot fi transmise avize la teză: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Susținerea tezei poate fi consultată la linkul: https://youtu.be/e5Q0Ppb0Kyk