Dacă studii economice - atunci la ASEM
VINO la ASEM, FII STUDENTUL NOSTRU!

Un workshop tematic, cu genericul ”Egalitatea de gen. Evoluții și contextul actual”, s-a desfășurat, la ASEM, la 11 aprilie curent, unde au participat 20 de studenți de la specialitatea Drept, facultatea ”Economie Generală și Drept” (ASEM).

Evenimentul, organizat de Coaliția Națională ”Viața fără violență în familie”, la invitația Cercului științific studențesc ”Sub littera legis” (departamentul Drept, ASEM), a urmărit mai multe subiecte precum: istoricul egalității de gen, stereotipuri, publicitate sexistă, masculinitate toxică și putere.

Tematica: violența, tipurile acesteia, cauzele și consecințele, cercul închis al violenței, a trezit un interes vădit în rândurile participanților. Separat, ori împărțiți în grupuri de lucru, studenții au avut posibilitatea să își exprime opiniile proprii, să analizeze diferite statistici oficiale din rapoarte ale instituțiilor naționale/internaționale din domeniul vizat, să polemizeze asupra exemplelor expuse de formator.

Praporşcic Valeria, studentă în anul II, a subliniat: ”Acest atelier de lucru mi-a trezit un interes deosebit, m-a motivat să mă aprofundez și mai mult în acest domeniu”.

Victoria Lipai, o altă participantă, studentă în anul II, a adăugat: ”A fost un eveniment productiv, am avut emoții de nedescris. Mi-am fundamentat anumite cunoștințe, totodată am acumulat altele noi”.

”Mulțumim organizatorilor pentru oportunitatea oferită de a participa la o astfel de instruire. Egalitatea de gen și violența față de femei în Republica Moldova este o temă actuală, or, astăzi, suntem martori cu toții la ceea ce se întâmplă în societate. Trebuie să cunoaștem cauzele pentru a preveni acest fenomen”, a conchis Ciprian Rusnac, student în anul III.

Alina Simonov, studentă în anul II: ”Egalitatea de gen presupune, înainte de toate, respectul reciproc, toleranță, atitudine, acțiune. Deseori, suntem martori la nenumăratele cazuri de violență. Este important să știm cum să reacționăm și unde să apelăm în caz de necesitate. Consider că a fost un workshop reușit”.

”Țin să accentuez că acest tip de instruire a fost organizată pentru prima dată, la ASEM. Subiectele tematice abordate sunt de o importanță majoră, iar maniera, în care au fost expuse, a captivat participanții, i-a făcut curioși să exploreze acest domeniu. Sperăm că astfel de evenimente vor avea continuitate”, a menționat Alina Codreanu, coordonator al Cercului științific studențesc ”Sub littera legis”.

Veronika Teleuca, expert-formator, Coaliția Națională ”Viața fără violență în familie”, a menționat: ”A fost atât de bună această lecție, cu studenți deștepți, implicați, revoltați împotriva nedreptăților şi sinceri. Mi-a făcut plăcere să cunosc studenții de la ASEM”.