Dacă studii economice - atunci la ASEM
VINO la ASEM, FII STUDENTUL NOSTRU!

Academia de Studii Economice a Republicii Moldova, Camera de Comerț și Industrie a RM, în parteneriat cu Fundația pentru Cercetări Economice din Turcia a organizat pe 12 septembrie simpozionul ”Noi orizonturi în ameliorarea cooperării economice între Turcia și Moldova”.

Simpozionul a inclus două panele dedicate investițiilor și comerțului exterior dintre Republica Moldova și Turcia. De asemenea, a fost organizată o sesiune de întrevederi de afaceri, pentru a oferi participanţilor din sectorul privat posibilitatea de a stabili contacte comerciale şi crearea unor parteneriate durabile. Obiectivul evenimentului a fost identificarea unor oportunități și posibilități de ameliorare a cooperării economice între Republica Moldova și Turcia.

Rectorul Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic a evidențiat importanța evenimentului nu doar pe plan științific, dar și practic.
”Statele noastre împărtășesc valori comune. Turcia continuă să sprijine integrarea europeană în cadrul forumurilor internaționale. Turcia este un partener strategic pentru RM. Este una din primele țări în care RM și-a deschis ambasadă. Astăzi, relațiile noastre culturale și economice sunt la un stadiu avansat și trebuie să menținem acest nivel. Schimbul reciproc de mărfuri a atins în 2017, cifra de 408 mil dolari. Aceasta constituie 5,6 % din volumul total al comerțul exterior al RM. Turcia ocupă locul 7 în lista partenerilor comerciali ai RM. La moment, în țară activează peste 1250 de companii cu capital turcesc. Turcia se află pe locul 3 în lista companiilor străine. Trebuie să apreciem asistența financiară și tehnică în domeniul medical și anume în regiunea UTA Găgăuzia. Trebuie să valorificăm într-o măsură mult mai mare ce ne oferă Acordul de Liber Schimb. Prin acest acord, au fost excluse toate barierele comerciale. După aceasta, comerțul nostru a crescut cu 22,5%”, a menționat rectorul ASEM.

De asemenea, Grigore Belostecinic a punctat cât de importante sunt relațiile moldo-turcești în domeniul educației. ” În sfera învățământului superior, putem remarca acordarea diferitor burse pentru studenții din UTA Găgăuzia. În acest domeniu, avem mari rezerve și multe oportunități nevalorificate, cum ar fi: mobilitatea academică, schimbul de studenți și profesori, cercetarea economică, etc”, a adăugat rectorul Belostecinic.

Prezent la eveniment, Ministrul Economiei și Infrastructurii RM, Chiril Gaburici a salutat organizarea evenimentului și importanța investițiilor turcești pentru Republica Moldova.

”Apreciem mult investițiile companiilor turcești în RM. Intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb între RM și Turcia de la 1 noiembrie 2016 a propulsat creșterea comerțului bilateral cu 70%. Este doar unul din exemplele care ne demonstrează că se poate. Muncim pentru a atrage investiții din Turcia, anume în sectorul agroalimentar. Încurajăm companiile din Turcia să participe la procesul de privatizare a companiilor de stat. Recent, am semnat un contract ce presupune construirea unui tronson de traseu la sudul țării, ce unește centrul RM cu portul international Giurgiulești, care este un punct strategic pentru țara noastră. Vreau să mulțumesc organizatorilor și agenților economici pentru acest eveniment”a declarat Chiril Gaburici.

În cadrul simpozionului participanții au venit cu prezentări: “Profilul economic al Turciei, potențialul de cooperare cu Republica Moldova”; “Profilul economic al Republicii Moldova, potențialul de cooperare cu Turcia”; “Oportunități de investiții și stimulente în UTA Găgăuzia”; “Procedura medierii și arbitrajului internațional - căi alternative de soluționare a litigiilor pentru mediul de afaceri”; “Învățământul dual- formă alternative de organizare a învățământului profesional tehnic în RM”; “Experiența  RM în implementarea acordului OMC de facilitare a comerțului”. La simpozion au participat peste 120 agenți economici.