Ianuarie
Elevii de la 19 colegii și-au încercat talentele
Cea de-a treia ediţie a festivalului-concurs ,,Elevii din colegii au talent” s-a consumat în una din sâmbetele lui ianuarie la ASEM. Evenimentul s-a desfășurat la iniţiativa Colegiului Naţional de Comerț al ASEM, cu implicare și totală dăruire a doamnei Svetlana Manuil, profesoară de limbă franceză la CNC. Parteneri ai evenimentului au fost Ministerul Educaţiei și Asociaţia Colegiilor din Republica Moldova. Scopul, potrivit organizatoarei, a fost de a identifica și promova tinerele talente din colegiile din ţară.
Masă rotundă CEREREA ŞI OFERTA PROFESIONALĂ ÎN SECTORUL BANCAR
În scopul găsirii unui punct de aur dintre cererea și oferta pe piaţa de muncă, cea bancară, în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova a fost organizată o masă rotundă cu genericul „Cererea și oferta profesională în sectorul bancar din Moldova. Soluţii de optimizare”. Organizatori: Agenţia universitară a Francofoniei (Antena din Chișinău), „Mobiasbanca – Groupe Société Générale”, Facultatea Finanţe (ASEM) și Centrul de Consultanţă și Analiză Financiară și Bugetară (ASEM).
Februarie
Burse de Merit 2013 - pentru cei mai buni studenţi
50 de studenţi, de la 11 universităţi din Moldova și-au ridicat Bursele de Merit 2013, obținute în cadrul unui concurs organizat de către Centrul de Informaţii Universitare cu suportul financiar al Moldova Agroindbank și Orange Moldova. 14 dintre norocoși sunt studenți și masteranzi ai ASEM. Premiile au fost oferite pe 12 februarie în cadrul unei ceremonii festive la care au participat Prim-ministrul Iurie Leancă, alţi oficiali, reprezentanţi ai mediului academic, foști și actuali bursieri, parteneri ai Programului.
FINALIŞTII concursului „BURSE DE MERIT 2013”, studenţi ai ASEM.
- Ciclul I, Licenţă - Daniela PAPUC, Liubovi BOJII, Eugenia OAIENEAGRĂ, Ecaterina BARDA, Cristian BOUNEGRU, Cristina CARAUŞ, Alexandru GHEDROVICI, Cristina RUSSU, Mircea GUTIUM, Mihaela NICORICI, Nina BLETEA, Ion POPOVICI.
- Ciclul II, Masterat - Corina OPREA şi Galina OSTAPENCO.
Studenţi la ASEM pentru o zi
Încă nu au absolvit liceul, dar au planuri mari. Îşi doresc să gestioneze companii internaţionale, să fie oameni de afaceri, savanţi şi politicieni cu renume. Este vorba despre 25 de elevi, care au participat la proiectul „Fii student pentru o zi”, desfăşurat de Senatul Studenţesc al ASEM. Iniţial, în concurs s-au înscris 50 de elevi.
În decursul zilei de 25 februarie, elevii participanți au făcut o excursie prin ASEM (vizitând blocurile de studii, biblioteca, mediateca, muzeul, Incubatorul de afaceri, serviciul “Relații cu Publicul” și ziarul ”Curierul Economic”). Pretendenții la statutul de student al ASEM au interacţionat apoi cu studenții și profesorii în cadrul orelor, în auditorii și au al at din prima sursă „Cum e să înveți la ASEM?”. Ulterior, au participat la traininguri și workshopuri, unde au învăţat să-și descopere și să-și exploateze capacităţile. De asemenea, profesorii le-au dezvăluit cum să identifice oportunităţile.
Festivalul Vedetelor REI
Pe 14 februarie, Consiliul Studențesc al facultății de Relații Economice Internaționale a organizat “Festivalul Vedetelor REI”, un eveniment care deja a devenit o tradiție și la care au participat cei mai talentați studenți. Printre numerele artistice care au uimit profesorii și studenții prezenți, desigur că au fost piesele interpretate atât cu voce, cât și la chitară.
IN MEMORIAM
O VICTORIE ONORABILĂ A CERCETĂTORILOR - ROMÂNI DE PRETUTINDENI ”GRIGORE VIERU APOSTOL AL PĂMÂNTULUI ROMÂNESC”
Consiliul Studențesc al Facultății Business și Administrarea Afacerilor (C.S.F.B.A.A), împreună cu Biblioteca Științifică ASEM, la data de 13 februarie a organizat o întâlnire literar-muzicală dedicată marelui poet al neamului cu genericul ”Grigore Vieru - apostol al pământului românesc”.Activitatea s-a desfășurat în cadrul sălii ”Eugen Hrișcev” a bibliotecii ASEM, având invitați pe scriitorii Nicolae Dabija, Nicolae Rusu, Vlad Pohilă și nu în ultimul rând rectorul ASEM, Grigore Belostecinic.
CE VOR ANGAJATORII?
ABSOLVENŢI BUNI, COMPETENŢI, POLIGLOŢI ȘI INSISTENŢI…
În special,
MINISTERELE:
”INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT TREBUIE SĂ-ȘI DEPRINDĂ DISCIPOLII SĂ ÎNVEŢE TOATĂ VIAŢA”
Un raiting credibil al universităților și facultăților, specializări mai înguste, calitate profesională a absolvenților - sunt subiectele principale abordate de către reprezentanții ministerelor de resort la întâlnirea cu reprezentanții ASEM.
ANGAJATORII ÎN TURISM:
”ABSOLVENŢII ASEM SE DEOSEBESC ESENŢIAL DE CEI CARE VIN DE LA ALTE INSTITUŢII SUPERIOARE”
Următorul domeniu abordat a fost cel al turismului. La o discuție în acest sens, la ASEM au fost invitați reprezentanți ai agențiilor de turism. O sugestie către conducerea ASEM a fost ca perioada de practică a studenților să i e de o durată mai lungă. Cei care doresc să activeze în domeniul turismului trebuie să cunoască bine limbile străine, tehnologiile informaționale, dar să aibă și încredere în forțele proprii.
BANCHERII:
”STUDENŢII TREBUIE SĂ-ȘI DEZVOLTE CALITĂŢI CARE SĂ-I ADAPTEZE LA NECESITĂŢILE PIEŢEI MUNCII”
Cursuri de dezvoltare profesională pentru studenți, implementarea unor laboratoare pentru practică, o colaborare mai strânsă dintre bănci și ASEM, dar și necesitatea de a dezvolta unele calități la studenți, care să le permită să se adapteze mai lejer la necesitățile pieții muncii, au fost printre puținele doleanțe ale reprezentaților din domeniul bancar.
Stagiu de vară în Grecia
Experiență unică în calitate de manager și personal de oficiu, recepționist de hotel, bucătar și patisier, chelner și barmen, salariu atractiv de la 500 de euro, cazare și alimentație gratuită, posibilitatea de a călători și de a cunoaște noi oameni și culturi, studierea aprofundată a limbilor străine, cunoașterea unui alt mediu de viață într-o altă țară - despre aceste și alte oportunități Stagiu de vară în Grecia de stagiu în Rhodes din Grecia le-a vorbit studenților ASEM Diana Filatova, asistent manager al companiei Rhodes, în cadrul unei întâlniri cu studenții.
,,Academiada studenților” – 2014
Pe 17 februarie s-a dat start Academiadei studenților ASEM la proba volei feminin. La acest turneu au participat 6 echipe, fiecare reprezentând o facultate. Numărul total al participanţilor la proba dată a constituit 47 membri. Făcând trimitere la experiența anilor precedenţi putem concluziona că echipele au fost mai bine pregătite, demonstrând și prin rezultatele concursului. Arbitrul principal a acestor competiţii a fost Taisia Catrenco, lector superior. Conform clasamentului general, pe locul I s-a plasat selecționata Facultății Business și Administrarea Afacerilor; Locul II - Facultatea Economie Generală și Drept; Locul III - Facultatea Finanţe.
Echipa ASEM - campioana RM la volei feminin
Echipa feminină de volei a Academiei de Studii Economice din Moldova a câștigat Campionatul RM la volei feminin. Opt competitoare au concurat la ediția respectivă a Campionatului și acestea sunt: ASEM, USM, UTM, USMF, Olimpia, Speranța, Speranța 2 și Tiraspol. Echipa ASEM le-a devansat pe toate, clasându-se pe locul I. Din componența echipei câștigătoare fac parte: Ecaterina Strebițchi, Aliona Karavanțkaia, Olga Romanenco, Magdalena Stratulat, Tatiana Ceban, Victoria Cucuiețu, Natalia Olari și Diana Cristea.
ACADEMIADA profesorilor și colaboratorilor ASEM
Pentru al treilea an consecutiv, Catedra de Educație Fizică și Sport, organizează Academiada instituției, competiţie sportivă rezervată cadrelor didactice și colaboratorilor ASEM. Ca și în anul trecut, cele opt echipe și-au măsurat puterile la cinci probe sportive (volei, tenis de masă, joc de dame, șah și badminton). Pe 13 decembrie, la Complexul Sportiv ASEM a avut loc ceremonia de premiere a participanților. Diplomele și cupele au fost înmânate laureaților de către academicianul Grigore Belostecinic, rector al ASEM.
CONFERINŢĂ INTERNAŢIONALĂ „CREŞTEREA ECONOMICĂ CALITATIVĂ: ASPECTE TEORETICE ŞI PRACTICE”
La 27 februarie 2014, în cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei, și-a desfășurat lucrările Conferinţa știinţifico-practică internaţională „Creșterea economică calitativă: aspect teoretice și practice”, organizată de catedra „Teorie și Politici Economice”, ASEM. La dezbateri au participat 64 de cercetători, inclusiv 17 reprezentanţi ai instituţiilor superioare din străinătate (România (București, Iași, Brașov, Focșani), Turcia, Belarusi, Ucraina). În urma dezbaterilor active pe marginea problemelor ce ţin de calitatea creșterii economice în Republica Moldova, în contextul globalizării economiei mondiale și integrării ţării în UE, au fost trase concluzii referitor la rolul creșterii factorilor economici si noneconomici în dezvoltarea economică. O atenţie deosebită a fost acordată problemelor teoreticometodologice ale creșterii economice, factorilor materiali și nemateriali ai creșterii reale, proceselor gestiunii eficiente. De asemenea, au fost discutate un șir de probleme ce ţin de modificările calitative în sistemul educaţional în vederea tranziţiei la capitalismul academic.
Întâlnirea cu absolvenții CNC, 2014
Pe data de 28 februarie, s-a desfășurat cea de-a II-a ediție a întâlnirii absolvenților CNC al ASEM. În jur de 250 de absolvenți ai colegiului din diferite generații s-au adunat cu această ocazie. Partea festivă a evenimentului a avut loc în Aula bl ”A”, ASEM, coordonator fiind Svetlana Manuil. La această întâlnire, Administrația CNC a decernat diplome de merit celor care au susținut și susțin în continuare activitățile colegiului. Atmosfera evenimentului a fost încinsă cu cântece, poezii și scenete, prezentate de către elevii de la CNC. Pe parcursul întâlnirii, absolvenții au împărtășit amintirile, succesele și convingerile formate pe băncile colegiului.
CONFERINȚĂ ȘTIINȚIFICĂ
Catedrele „Contabilitate și audit” și „Contabilitate și analiză economică” cu suportul logistic al Asociaţiei Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Republica Moldova au organizat la 27 februarie Conferința Națională Didactico-științifică „Predarea-învăţarea disciplinelor de contabilitate, audit și analiză economică în contextul noilor reglementări”. Evenimentul s-a desfășurat în incinta ASEM cu participarea a circa 70 de cadre didactice din cadrul principalelor instituţii de învățământ din Republica Moldova. Conferința Națională Didactico-științifică din acest an cu tema „Predarea-învăţarea disciplinelor de contabilitate, audit și analiză economică în contextul noilor reglementări” s-a axat în mod prioritar pe examinarea și evaluarea peisajului actual al educației și formării profesionale în domeniul contabilității în raport cu noile reglementări contabile și a avut ca scop principal contribuirea la îmbunătățirea calității și eficientizarea programelor de studii în domeniul contabilității, oferite de ASEM.
Martie
Seminar profesional și un omagiu adus femeilor
”Mecanismele de promovare și de popularizare a știinţei economice” a fost tema seminarului profesional desfășurat pe 5 martie în incinta Academiei de Studii Economice. La eveniment au participat bibliotecarii de la ASEM și reprezentanții instituțiilor de subordonare metodologică. Atmosfera a fost degajată, grație omagiului adresat femeilor în prag de sărbătoare. Tineri talentați au recitat poezii și au interpretat cântece cu tematică maternă. Seminarul profesional este organizat în cadrul Proiectului „Dezvoltarea noilor servicii informaţionale pentru Învăţământul Economic superior din Moldova”, finanţat de Programul Norvegian de Cooperare cu Eurasia în domeniul învăţământului superior, realizat în parteneriat între Academia de Studii Economice din Moldova și Universitatea din Bergen. Întrucât evenimentul s-a desfășurat în luna mărțișorului și în preajma sărbătorii femeii, tineri înzestrați cu talent de la ASEM și CNC au încins atmosfera în sala Bibliotecii Științifice ”Eugen Hrișcev”, cu poezii și cântece dedicate mamelor și tuturor femeilor.
EXPOZIȚIE INEDITĂ LA ASEM
Deși primăvara se lasă așteptată, în holul blocului ”A” al ASEM, aceasta deja a sosit. Atmosfera creată se datorează primei expoziții, handmade, a broderiilor din panglici, autoarea căreia este Liudmila Beniuc, secretara senatului ASEM. Festivitatea de deschidere a avut loc pe 3 martie. Toate lucrările au fost realizate pe pânză ornamentate cu panglică și frumos înrămate. Autoarea exponatelor, Liudmila Beniuc, a mărturisit că este mulțumită de prima sa expoziție de broderii din panglici. Deși nu sunt primele ei lucrări confecționate manual, acestea rămân a i speciale, realizate în memoria mamei sale.
Victorină cu studenţii de la EGD
Cu prilejul Sărbătorii Internaționale a Femeii, două echipe ”WI-FI” și ”PRO VICTORIA”, formate din studenții din anul II de la EGD, specialitatea Drept, s-au confruntat în cadrul unei victorine, desfășurate pe 5 martie. Tematica concursului a fost ”Situația femeilor pe piața muncii” și organizat de către Alexandra Tighineanu, prodecan al Facultății EGD, cu susținerea Consiliului Sindical al Studenților din ASEM. În urma rezultatelor echipa Pro Victoria a devenit învingătoare. Scopul acestui concurs a fost de a evidenția problemele cu care se confruntă femeile în relațiile de muncă.
Corul „Cantabile” al ASEM i-a impresionat pe jurații de la „Românii au Talent”
Cei 38 de membri ai corului, format din „economiști, finanțiști și contabili”, au oferit un moment magic pe acordurile piesei „Heal the World” a lui Michael Jackson, iar juriul i-a trimis cu trei răspunsuri pozitive în etapa următoare.
ATELIER Un zâmbet + o îmbrăţișare = un Mărţișor
Acesta a fost sloganul cu care studenții împreună cu membrii Senatului Studenţesc al ASEM, au întâmpinat luni, 3 martie, persoanele care au intrat în bl. ”A” al Academiei. De asemenea, Consiliul Studenţesc al Facultăţii Business și Administrarea Afacerilor (C.S.F.B.A.A.) împreună cu Biblioteca Știinţifică ASEM, a organizat un atelier de confecţionare a mărţișoarelor. La activitate au fost invitaţi studenții ASEM, cărora li s-a oferit materiale, fiind ghidați de un maestru în arta handmade, Tatiana Borodatîi.Ulterior, acestea au fost dăruite studenţilor și profesorilor din ASEM, evident, din scenariu făcând parte și câte o îmbrăţișare caldă, pentru ca studenţii să trăiască cele mai frumoase și pozitive emoţii în anii de studenţie.
Studenții ASEM în vizită la BNM
Pe 21 martie, Banca Naţională a Moldovei i-a avut ca oaspeţi pe tinerii studioși de la ASEM, reuniţi în Senatul Studențesc al ASEM. Specialiștii băncii centrale au salutat intenţia studenților de a-și forma necesarul de cunoștinţe financiare pentru a se orienta în procesele economice și a-și lansa în viitor propriile iniţiative în mediul de afaceri. Întâlnirea cu reprezentanţii senatului se înscrie în șirul de măsuri ale Băncii Naţionale întreprinse în ideea educaţiei financiare a publicului, pentru o mai bună comunicare și integrare în realitatea economică modernă.
CONFERINȚA NAȚIONALĂ CU PARTICIPARE INTERNAȚIONALĂ ”Strategii și Politici de Management în Economia Contemporană”
Pentru al cincilea an consecutiv, în perioada 28-29 martie 2014, Catedra Management, Facultatea Business și Administrarea Afacerilor, a organizat Conferința națională cu participare internațională ”Strategii și Politici de Management în Economia Contemporană” – ediția a III-a. Conferința și-a desfășurat activitatea în cadrul a 2 secțiuni: ”Strategii de management în economia concurențială” și ”Dezvoltarea spiritului antreprenorial”. În cadrul conferinței au fost abordate diferite subiecte, printre cele mai relevante pot i menționate: negocierile ca formă de comunicare, managementul inovațional, managementul frontierei de stat, gestiunea potențialului uman, siguranța economică etc.
Concursul ”BANCHERUL MODERN” la cea de-a VII-a ediție
Concursul cu genericul: „Bancherul modern - Intelect inovator și spirit jovial . Cunoștinţe teoretice profunde și deprinderi practice temeinice” este organizat anual și a devenit deja tradiţie cu rezonanţă în rândurile studenţilor. Aflat la cea de a VII-a ediţie, concursul se bucură de popularitate sporită în mediul studenţesc. În acest an cei mai remarcabili participanţi ai ediţiilor anterioare au „transmis ștafeta” actualilor studenţi veseli și ingenioși. În ziua de 13 martie studenţii anului II ai Facultăţii Finanţe, specialitatea Finanţe și Bănci, au montat în cadrul concursului scenete despre viața studențească, comportamentul angajaţilor din sistemul bancar când acestora le vine auditul bancar. Protagoniști ai concursului au fost echipele „MAIBank”, șef echipă – Alexandru Stajilă (gr. FB-125, Facultatea Finanţe) și „BANCOQ”, șef echipă – Mihai Golovatenco (gr. FB-121, Facultatea Finanţe.
”Chantons, amis!” la cea de-a XI-a ediție
Festivalul - Concurs Naţional al Cântecului Francofon ”Chantons, amis!”, în acest an, s-a desfășurat pe 29 martie în incinta ASEM și a fost organizat la iniţiativa Colegiului Naţional de Comerţ. Ajuns la cea de-a XI-a ediţie, Festivalul a întrunit 60 de concurenţi, dintre care 10 profesori. Cea mai puternică tranşă s-a dovedit a fi categoria 14-17 ani, care a adunat la preselecţie aproape 40 de tineri. La concurs au fost încadraţi participanţi din raioanele: Căuşeni, Criuleni, Călăraşi, Străşeni, Ocniţa, Leova, Floreşti, Şoldăneşti, Teleneşti, Dubăsari, Cimişlia ş.a. În Franţa va pleca Maria Maleavschi (categoria profesori) şi Parvina Gheorghiu din Leova (categoria 18-22 ani).
72 de absolvenți ai ȘMEEB au obținut diplome de magistru
Magiștri în drept financiar - fiscal (DFF), drept economic (DE) și administrarea afacerilor (AA) s-au adunat, la 21 martie curent, la festivitatea de înmânare a diplomelor de masterat, după finisarea cu succes a 1,5 ani de studii. De menționat că, în prezent, peste 2600 de masteranzi își continuă studiile la diferite programe de masterat, oferite de Academia de Studii Economice a Moldovei.
Masa rotunda “MULTILINGVISMUL - UN ATU AL NOII GENERAŢII”
Zilele Francofoniei sunt oficiate în Republica Moldova mai bine de 18 ani și de fiecare dată, cu acest prilej sunt organizate acţiuni culturale pentru promovarea și valorificarea limbii și culturii franceze. În acest context, catedra „Limbi Moderne Aplicate” a organizat la 27 martie o masă rotundă cu genericul “Multilingvismul - un atu al noii generaţii”. Abordarea acestei teme a luat forma unor dezbateri care au scos la iveală atât interesul studenţilor asupra subiectului discutat, cât și ingeniozitatea în viziuni și opinii. Aspectele multilingvismului s-au reliefat în aprecierea importanţei cunoașterii limbilor străine pentru dezvoltarea personală, angajarea în câmpul muncii și integrarea europeană.
Dumitru Matcovschi – simbol emblematic al Basarabiei
Oficial, anul 2014 a fost dedicat marelui Poet, Om și Simbol – Dumitru Matcovschi. Pentru ai aduce un omagiu, Biblioteca Științifică ASEM, a organizat la începutul lunii aprilie, serată – muzicală cu genericul: ”Dumitru Matcovschi – simbol emblematic al Basarabiei”. Oaspeți ai seratei au fost scriitorul Andrei Țurcanu, poetul și publicistul Emilian Galaicu – Păun, nepotul regretatului poet D. Matcovschi, Eugen Smolnițchi și rectorul ASEM, academicianul Grigore Belostecinic. Pentru a distinge puțin atmosfera din sala bibliotecii științifice ”Eugen Hrișcev”, tineri talentați de la CNC au încântat publicul cu cântece și poezie. Andrei Valuța, elev la CNC a interpretat câteva piese din repertoriul lui Ion și Doina Aldea- Teodorovici, textele cărora au fost scrise de D. Matcovschi. Printre acestea au fost: ”Casa părintească”, ”Focul din vatră”, ”Bucurați-vă”. Alexandrina Croitoru, elevă la CNC, a recitat poezia ”Bucurați-vă.
Concursul ”PROFESIA CONTABILĂ – O CARIERĂ DE SUCCES”
Consiliul Studenţesc al Facultăţii ,,Contabilitate”, sub egida Cercului Știinţific Studenţesc de Contabilitate a organizat prima ediţie a concursului intelectual interactiv cu genericul ,,Profesia contabilă - o carieră de succes”. Concursul s-a desfășurat vineri, 28 martie 2014 și a fost dedicat Zilei Naţionale a Contabilului, care se sărbătorește la 4 aprilie. Scopul concursului s-a axat pe stimularea interesului studenţilor faţă de activităţile extracurriculare și promovarea incomparabilului farmec al contabilităţii.
Aprilie
Societatea Conștiinței – oportunitate a viitorului
Cea de-a III-a Teleconferință internațională a tinerilor cercetători “Crearea Societății Conștiinței” s-a consumat la ASEM la începutul lunii aprilie. Din 2011 este o tradiție ca în fiecare an să se descopere tineri entuziaști care să se implice cu eforturile lor la evoluția cercetărilor.
(apr0)
Ecaterina VIDRAȘCU este prima studentă înmatriculată la ASEM în anul acesta
A muncit foarte mult. Are succese de invidiat la toate obiectele, dar s-a remarcat în mod special la finala Olimpiadei Republicane de Economie, unde a luat Premiul Mare. Conform înţelegerii, Ecaterina Vidrașcu a câștigat un contract de studii gratuit la ASEM, indiferent de rezultatele pe care le va obţine anul acesta la BAC. Ecaterina Vidrașcu de la liceul teoretic ”B. Cazacu”, din Nisporeni se numără printre cei 65 de elevi din 23 de licee din ţară, care au participat în zilele de 11-13 aprilie la cea de-a XVI-a ediţie a Olimpiadei Naţionale de Economie, desfășurate la ASEM. Pentru Premiul Mare au concurat 25 de elevi absolvenţi.
Din păcate, ulterior studenta a ales o Universitate străină cu sediul la Riga.
(apr1)
MISS ASEM 2014 este Alina JEREGHI de la EGD
Zece studente au concurat pe 4 aprilie pentru titlul de Miss ASEM. Evenimentul s-a consumat la Teatrul ”Eugene Ionesco” din capitală și a fost organizat pentru al XII - lea an consecutiv. Tinerele care s-au înscris în competiţie s-au ales cu premii de valoare, cel mai râvnit fiind totuși titlul de MISS. Câştigătoarea s-a ales cu o excursie pentru două persoane în Grecia și alte premii de valoare. Organizatorii, Senatul Studenţesc al ASEM, spun că scopul acestui concurs este de a promova imaginea femeii de afaceri şi de a scoate în evidenţă abilităţile unui bun organizator şi întreprinzător.
(apr2)
Târgul care a adunat universităţi din Europa
La Chișinău a avut loc primul târg internaţional al universităţilor. Printre cele 30 de instituţii de peste hotare, prezente au fost și câteva universităţi locale. Majoritatea tinerilor au făcut coadă la stand-urile străinilor. De o deosebită popularitate s-au bucurat universităţile din Germania, Danemarca și Franţa. Târgul internațional de universități a durat două zile și a adunat studenţi de la diferite universităţi din Moldova, profesori și reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ de peste hotare, dar și locale. Târgul a fost organizat la iniţiativa reţelei RIUF (the Romanian International University Fair), cu o experienţă de 8 ani în domeniu.
(apr3)
SIMPOZIONUL INTERNAŢIONAL AL TINERILOR CERCETĂTORI, ASEM – 2014
În perioada 4-5 aprilie, în incinta Academiei de Studii Economice, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a Simpozionului Științific al Tinerilor Cercetători ASEM. Deschiderea a avut loc pe 4 aprilie și a avut ca oaspete pe șefa Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Lilia Bolocan, care este și partener al simpozionului. Pe parcursul a două zile cât a durat simpozionul, participanții și-au etalat aptitudinile de cercetare în cadrul celor 20 de secțiuni cu tematică economică, propuse tradițional în fiecare an. Astfel, studenții au putut alege între 19 secțiuni cu profil diferit, masteranzii au avut ca tema de cercetare: ”Economia RM în spațiul european: exigențe – șanse - provocări”, iar doctoranzii au evoluat la specialitățile cu specificul respectiv.
(apr4)
150 de dirijori s-au reunit pentru a salva arta corală din Moldova
Suma de 50.000 de lei, oferită de către Edelweiss în cadrul Galei Premiilor de Performanță (decembrie 2013), a fost utilizat de către Asociația Muzical Corală și Uniunea Muzicienilor pentru a organiza, în premieră în Moldova, o conferință națională a dirijorilor de cor. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 5 aprilie a.c., la ASEM și a constituit un succes, reunind peste 150 de dirijori de cor din cele 33 de raioane ale țării.
Concursul ”Azi student, mâine antreprenor”
Joi, 10 aprilie 2014, a avut loc cea de-a VI-a ediţie a concursului economic “Azi student, mâine antreprenor”, organizat de facultatea Business și Administrarea Afacerilor și catedra de Management. În cadrul evenimentului au concurat 15 echipe cu nume inedite, care au demonstrat toată dibăcia și responsabilitatea prin prestaţiile lor. Participanţii au avut ca sarcină prezentarea în 3 minute a unei idei de afaceri pentru care au dispus de o oră de pregătire. Adiţional, au primit întrebări din partea juriului prezent. Clasamentul juriului a fost următorul: Locul I - echipa “United” condusă de Roman Roșca; Locul II echipa “Essma” în frunte cu Maria Moisei și Locul III - echipa “ АВИС” condusă de Ghenadii Vacarciuc. Premiul “Simpatia Publicului” a fost oferit echipei ”Avangarda”, care s-au bucurat de o susţinere activă din partea celor prezenţi la concurs.
(apr5)
Discuţii neformale între Ministrul FER și studenţii ASEM
Despre cum ideea ta de proiect să ia foc, studenţii Academiei de Studii Economice din Moldova au al at în cadrul unei întâlniri cu Ministrul Fondurilor Europene al României, Eugen Teodorovici. Specialist în administraţie publică, ministrul a trecut prin școala vieţii și s-a împărtășit cu principalele sale lecţii cu cei care abia își construiesc viitorul. La întâlnire au participat studenţii anului I și II.
(apr6)
O delegație română în vizită la ASEM
Pe 3 aprilie, o delegație română, împreună cu reprezentantul de partea RM, Consilierul Președintelui în domeniul culturii, învățământului și științei, Mihail Șleahtițchi, au vizitat Academia de Studii Economice în cadrul unei întâlniri cu studenții și cadrele didactice de aici. Scopul vizitei a fost de a discuta cu studenții despre vectorul extern al RM. Pe parcursul acestei întâlniri, studenții ASEM au adresat oficialilor români diverse întrebări, printre care: conflictul transnistrean și șansele aderării în viitorul apropiat a RM la UE; securitatea națională, în contextul situației din Crimeea; dar și despre poziția României în acest sens.
(apr7)
Un grup de studenți pentru o zi
Grație popularității evenimentului «Student pentru o zi», încă 100 de elevi de la diferite licee din țară, au participat, urmare a unei selecții suplimentare în cadrul proiectului respectiv, desfășurat de Senatul Studenţesc al ASEM. Iniţial, în concurs s-au înscris peste 150 de pretendenți. În decursul zilei elevii au făcut o excursie prin ASEM (vizitând blocurile de studii, biblioteca, mediateca, muzeul, Incubatorul de afaceri, serviciul “Relații cu Publicul” și ziarul ”Curierul Economic”). Pretendenții la statutul de student ai ASEM au interacţionat apoi cu studenții și profesorii în cadrul orelor, în auditorii și au al at din prima sursă „Cum e să înveți la ASEM?”.
(apr8)
Alexandrina CROITORU este Miss CNC 2014
Pe 17 aprilie, Colegiul Naţional de Comerţ, a desfășurat Concursul Miss CNC. Zece concurente, patru probe ca la final să fie desemnată Miss CNC 2014 este Alexandrina CROITORU anul I la servicii hoteliere! Alexandrina este deținătoarea mai multor premii în cadrul festivalurilor naționale precum ”Elevii din colegii au talent”, ”Floarea omenirii”, dar și una din cele mai active persoane din viața CNC. În acest sens, este câștigătoarea concursului ”Balul bobocilor 2014” de la colegiu și inițiatoarea Clubului teatral în instituția în care învață.
(apr9)
CONFERINȚĂ ”Dimensiunile comunicării în contextul integrării europene a Republicii Moldova”
La 11 aprilie 2014, Catedra „Comunicare Economică și Didactică” din cadrul facultăţii „Economie Generală și Drept”, ASEM, a organizat Conferinţa cu genericul „Dimensiunile comunicării în contextul integrării europene a Republicii Moldova”, care a pus în discuţie atât cerinţele impuse de comunitatea europeana, cât și de piaţa forței de muncă, din perspectiva comunicării profesioniste. Drept mijloc de eficientizare a oricărei activităţi s-a avut în vedere faptul că prin comunicarea profesionistă se obţine mai mult control asupra rezultatelor, mai multă vizibilitate, de iure și de facto, o identitate avantajos și corect percepută, in grosso modo, o integrare ei cace în mediul economic și social, unitate în acţiune, dar și răspunsuri adaptabile la circumstanţele în perpetuă schimbare.
(apr10)
Mai
Investiţie pentru instruire în domeniul alimentaţiei publice la ASEM
Academia de Studii Economice, în colaborare cu A.O. ”Asociația Culinarilor Catering Moldova” au inaugurat Centrul de Instruire al ASEM în domeniul alimentației publice, și, cu această ocazie, a fost lansat în premieră Concursul Culinar Național pentru Juniori 2014. Centrul de Instruire în domeniul alimentației publice al ASEM reprezintă o investiție a Academiei de Studii Economice din Moldova. Acesta cuprinde un cabinet metodic, un laborator tehnologic, dotat cu cele mai performante utilaje, echipamente și ustensile tehnologice și un restaurant didactic pentru studenții Specialității Tehnologia și Managementul Alimentației Publice, instituită acum doi ani în cadrul facultății Business și Administrarea Afacerilor, ASEM, precum și elevilor din cadrul Colegiului Național de Comerț, afiliat ASEM. Sâmbătă, pe 24 mai, la Chișinău s-a desfășurat în premieră Concursul Culinar Național pentru Juniori, care a întrunit elevi și studenţi din 11 instituţii de învăţământ vocaţional din ţară, specializate în domeniu. Tinerii bucătari și-au etalat talentele de a pregăti și creativitatea de a servi în cadrul Centrului de Instruire al ASEM în domeniul alimentației publice, inaugurat în dimineaţa apetisantei competiţii. S-a împărțit aur , bronz, argint, mențiuni și multă experiență.
(mai1)
ASEM și ÎCS ”Cedacri International” s-au angajat într-un parteneriat
Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) și ÎCS ”Cedacri internațional” SRL au încheiat marți un Acord de Parteneriat, privind colaborarea în vederea aprofundării cunoștinţelor și dobândirea de noi competenţe prevăzute în curricula universitară, prin plasarea studenţilor în situaţii reale de producţie. S-a întâmplat grație conștientizării de către părți a motivaţiei pentru pregătirea teoretică și practică a studenţilor, printr-o mai bună cunoaștere a viitoarei profesii de către aceștia precum și pregătirea tinerilor absolvenţi pentru piaţa muncii, prin dobândirea de experienţă practică în perioada studiilor universitare. Or, aceasta poate fi realizat doar printr-un parteneriat public-privat.
(mai2)
Valorile Uniunii Europene, promovate intens la ASEM
În contextul obţinerii pentru Republica Moldova a unui regim liberalizat de vize pentru călătorii în spaţiul UE, studenţii de la ASEM au avut ocazia să adreseze întrebări referitoare la integrarea ţării noastre în spaţiul european, despre conflictul transnistrean, impactul crizei politice din Ucraina, promovarea valorilor democratice și mobilitatea academică etc. - oficialilor și reprezentanţilor corpului diplomatic acreditat în RM, dar și altor personalităţi politice importante. Aceștia nu ezită să facă loc în agenda lor pentru discuţii cu tinerii de la ASEM. Timp de o lună de zile, studenţii Academiei de Studii Economice i-au avut ca oaspeţi pe Membrii delegaţiei Congresului SUA, senatorii John McCain, Ron Johnson, John Barrasso și John Joeven, Ambasadorul Germaniei în RM, Matthias Meyer, Ambasadorul SUA în RM, William H. Moser și Ambasadorul Slovaciei în Moldova, Robert Kirnag.
(mai3)
Rectorul Universităţii de Economie și Comerţ din Kiev - Doctor Honoris Causa al ASEM
Rectorul Universității de Economie și Comerț din Kiev, Anatolii Mazaraki, a primit vineri, pe 16 mai, la Chișinău, titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Studii Economice din Republica Moldova (ASEM) în cadrul unei ședințe festive a Senatului ASEM. Anatolii Mazaraki a primit titlul de Doctor Honoris Causa, dar și o medalie din partea ASEM, în prezența Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în RM, Excelența sa, Domnul Serghei Pirojcov, precum și a altor personalități din mediul științific și academic din Ucraina și Republica Moldova.
(mai4)
ASEM a deschis ușile PENTRU TOȚI
În data de 11 mai la ASEM s-a desfășurat evenimentul tradițional primăverii: Ziua Ușilor Deschise. Reprezentanți ai fiecărei facultăți, decani, prodecani, profesori au fost deschiși de a răspunde la orice întrebare adresată de către cei veniți pentru afla cum să studieze la ASEM.
Concursul Studenţesc Internaţional „Profesia contabilă – o carieră de succes”
Catedrele „Contabilitate și Analiză Economică” și „Contabilitate și Audit” din cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei în colaborare cu Departamentul de Contabilitate, Finanţe și Informatică Economică”, Facultatea de Știinţe Economice și Administraţie Publică, de la Universitatea „Ștefan cel Mare”, din Suceava, România și CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), au organizat în luna mai, cea dea VI-a ediție a Concursului Studenţesc Internaţional „Profesia contabilă – o carieră de succes” fiind și prima ediție organizată la Suceava în parteneriat cu studenții din Republica Moldova, precum și primul concurs studențesc internațional organizat în cadrul catedrei de Contabilitate a ASEM.
„Gala Laureaților 2014„: Onoruri pentru cei mai buni elevi ai CNC
Colegiul Național de Comerț a acordat diplome de performanță celor mai buni elevi ai anului în cadrul celei de-a VI-a ediție a „Galei Laureaților 2014”. Evenimentul a avut loc în incinta ASEM la 19 mai. Elevii premianți au fost susținuți de colegi, profesori și prieteni. Elevul anului a fost desemnată Livia Țîbîrnă, gr. CON 113.
(mai7)
Concursul NetRiders 2014
În data de 15 mai 2014, în cadrul Facultăţii Cibernetică, Statistică și Informatică Economică a ASEM, a avut loc Concursul Naţional de Reţelistică NetRiders 2014, la care au participat cei mai buni studenţi ai Academiilor CISCO din Republica Moldova. Top NetRiders Moldova 2014 vor fi premiați generos, cu suportul financiar al Cisco Systems.
(mai8)
Sărbătoarea Sportului la ASEM, ediţia 2014
Academia de Studii Economice din Moldova este bine cunoscută pentru competențele sale sportive, iar un succes considerabil trebuie neapărat celebrat, ceea ce s-a și întâmplat la Sărbătoare Sportului la ASEM, Ediția 2014. Cel mai mare eveniment sportiv al anului din cadrul academiei a avut loc în data de 21 mai, în incinta Complexului Sportiv al ASEM. Sportivi ai ASEM și toți ceilalți veniți să-i încurajeze au asistat la înmânarea premiilor pentru cele mai mari succese la Campionatul Naţional Universitar și Campionatele Republicane din sezonul curent.
(mai9)
ASEM-istele, campioane universitare la baschet
Gazdele Campionatului național universitar la baschet feminin, studentele de la ASEM au devenit Campioane universitare la baschet. Economistele de mâine au învins în toate meciurile disputate. Formaţia ghidată de antrenorul Emerit al Republicii Moldova, Vasile Scutelnic a învins în meciul decisiv al finalei marea rivală, Femina, cu o diferenţă de 10 puncte.
(mai10)
Iulie
Magiștrii ai ASEM și-au luat diplomele
912 absolvenți ai Școlii Masterale de Excelență în Economie și Business a ASEM (ȘMEEB) și-au primit diplomele la 4 iulie curent, în cadrul unei festivități solemne.
Festivitatea de înmânare a diplomelor de master a demarat cu un discurs de felicitare, din partea dlui rector al ASEM, Grigore Belostecinic, care le-a adus, absolvenților, cuvinte de laudă pentru reușitele obținute și că Alma Mater se mândrește cu asemenea magiștri. De remarcat că numărul de masteranzi ai ŞM a ASEM, în anul universitar 2013-2014, a constituit 2100 persoane, inclusiv: anul I – 1045, anul II – 1055 (inclusiv 74 absolvenți Promoția 2014, iarnă). Nota medie la Teza de Master, pe ASEM, a fost de 9, 38, în creștere față de anii de studii precedenți, ceea ce denotă o calitate înaltă a tezelor de master.
(iul1)
PESTE 2000 DE STUDENŢI au absolvit Ciclul I, Licenţă la ASEM anul acesta
Pe 11 iulie la Academia de Studii Economice din Moldova a avut loc festivitatea consacrată înmânării diplomelor absolvenților Ciclului I, Licență.
Anul acesta 2 413 tineri și-au ridicat diplomele de absolvire a Ciclului I, Licență la ASEM. Cei mai mulți dintre tineri au urmat una dintre specialitățile oferite de Facultatea Business și Administrarea Afacerilor, apoi Finanțe, Contabilitate, Economie Generală și Drept, Relații Economice Internaționale și Cibernetică, Statistică și Informatică Economică.
Cei mai buni 10 absolvenți ai ASEM în premieră, au obținut dreptul de a fi admiși la Ciclul II, Masterat, în afara concursului.
În acest an doar 3 dintre absolvenții ASEM au absolvit cu media 10 pe linie, iar 305 absolvenți au media peste 9.
(iul2)
Colectivul ARA s-a completat cu doi noi membri corespondenţi, ambii fiind din ASEM
În cadrul lucrărilor celui de-al 38-lea Congres al ARA, în Caltech, Pasadena, au fost desemnați doi noi membri corespondenți din Republica Moldova: univ. prof, dr. hab. Boris Chistruga și conf. univ. dr. Zinovia Toaca. Important de menționat că ambii noii aleși membri corespondenți ai ARA, în anul acesta din partea Republicii Moldova, sunt profesori ai ASEM.
August
Admiterea 2014 - 2015
Rezultatele, așteptările, precum și pregătirea ASEM pentru noul an de studii în discuţie la Ședinţa Senatului ASEM din 29 august
Procedura de BAC și rezultatele acesteia și în acest an admiterea urma să fie o provocare, inclusiv pentru universităţile cu potenţial, care au luptat pentru jumătate din numărul potențialilor absolvenți de liceu. Chiar și așa, ASEM nu a dus lipsă de pretendenţi la studii. Benefică a fost și opţiunea candidaţilor de a depune concomitent dosarele la mai multe universităţi, urmând ca viitorii studenţi să se determine timp de două - trei zile după anunţarea rezultatelor preliminare. Președintele Comisiei de Admitere din acest an, Vladimir Grosu, a prezentat rezultatele pentru 2014. Astfel, din totalul de 3236 de cereri depuse pentru Ciclul I, Licență, anul acesta au fost înmatriculați la învățământul cu frecvență la zi – 1697 de studenți și 731 de studenți la învățământul cu frecvență redusă. La Ciclul II, Masterat, au fost înmatriculate 908 de persoane la cele 46 de programe de master, iar Colegiul Naţional de Comerţ al ASEM a înmatriculat 380 de elevi. Astfel, în acest an în cadrul Academiei de Studii Economice își vor face studiile la Ciclul I, Licență, în jur de 9 mii de studenți, iar la Ciclul II, Masterat – 1847 de persoane. Ca și în anii precedenți, cea mai râvnită facultate a fost cea de Business și Administrarea Afacerilor. Urmează în topul preferințelor candidaților la studii – facultatea Finanțe, apoi Contabilitate și Economie Generală și Drept. Facultatea Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, dar și cea de Relații Economice Internaționale. Competiţia, între timp, continuă.
(aug1)
Septembrie
Moldova și-a îmbunătăţit poziţia în clasamentul global al competitivităţii
Moldova și-a îmbunătățit poziția în clasamentul global al competitivităţii, ridicându-se timp de un an cu 7 trepte și ocupând locul 82 din 144 de țări. Acestea sunt datele raportului Forumului Economic Mondial „The Global Competitiveness Report 2014-2015”), elaborat în Republica Moldova de partenerul proiectului, Academia de Studii Economice. Anul trecut, Moldova ocupa locul 89 dintre 148 de țări, iar în anul acesta s-a plasat pe locul 82, între Grecia și Iran.
(sept1)
O elevă care a luat zece pe linie la ultimul BAC este studentă la ASEM
Cătălina Puzur este studentă în anul I, la facultatea de Contabilitate, secţiunea buget. Cu toate că mulţi o recunosc şi majoritatea profesorilor ştiu că ea este eleva cu patru de zece la BAC, Cătălina este mult prea modestă pentru reuşitele ei.
La cei 19 ani ştie sigur ce vrea să facă în viaţă, iar studiile în economie sunt o parte importantă, deşi, râvneşte spre altceva.
(sept2)
CONFERINȚA ȘTIINȚIFICĂ INTERNAȚIONALĂ ”Evoluția managementului în perioada de tranziție în Moldova și Polonia”
La inițiativa părții poloneze, urmare a colaborării în decurs de zece ani între Academia de Studii Economice din Moldova și Universitatea Economică din Cracovia, în perioada 8 – 9 septembrie, în incinta ASEM, are loc Conferința Științifică Internațională cu genericul ”Evoluția managementul în perioada de tranziție în Moldova și Polonia”. Din componența delegației poloneze au făcut parte peste 30 de cercetători, profesori de la 10 universități din Polonia.
Scopul organizării conferinței este, potrivit organizatorilor, de a face schimb de opinii, idei și cunoștințe dintre universitățile din Polonia și ASEM.
(sept3)
BURSE PRIVATE PENTRU TINERI
Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care instituie noţiunea de burse private pentru studenţi. Agenţii economici vor fi stimulaţi să investească în instruirea tinerilor, pe care îi vor angaja ulterior. Bursele private pot fi de trei ori mai mari.
Proiectul prevede că bursele private vor fi acordate în baza unui contract încheiat între student şi agentul economic care va face investiţia. Un bursier nu va putea deţine simultan o bursă privată şi o bursă de stat. La finalizarea studiilor pentru care i-a fost acordată bursa privată, bursierul va fi obligat să presteze servicii în cadrul întreprinderii, pe o perioadă de două ori mai mare decât perioada pentru care a primit bursa. În caz contrar, va restitui integral valoarea bursei.
Academicianul român, Eugen Simion cu o prelegere la ASEM
Cu ocazia începerii noului an academic, ASEM a avut ca oaspeți deosebiți pe academicianul român Eugen Simion și poetul Horia Zilieru. Domniile sale au vorbit în fața proaspeților admiși la Business și Administrarea Afacerilor despre limbă, neam și despre valorile naționale. Întâlnirea a avut loc pe 1 septembrie, de Ziua Cunoștințelor.
(sept4)
O studentă la CSIE medaliată cu aur la Campionatul Mondial
Mihaela Buia, studentă în anul III la Facultatea Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASEM este campioana RM la triatlon forță.
În Germania, sportiva noastră a mers făcând parte dintr-un lot cu doar 17 sportivi. 15 dintre ei au cucerit 43 de medalii. La competiţia mondială din Germania selecţionata noastră de triatlon forţă a stabilit 3 recorduri. A cucerit 29 de medalii de aur, 10 de argint şi 4 de bronz. Moldova a ocupat în clasamentul pe echipe locul 4.
(sept5)
ASEM QUEST- cei care au avut curaj să descopere ASEM- ul
Pe 17septembrie, patru echipe de studenţi din anului I din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova, au participat la cea de-a II- a ediție a concursului ASEM QUEST.
(sept10)
Octombrie
DE ZIUA PEDAGOGULUI
Cu ocazia zilei profesionale, cadrele didactice de la ASEM au fost premiate de către conducerea instituției. Cei mai buni dintre cei buni s-au ales cu câte o diplomă, flori, cuvinte de laudă și bani. Printre cei onorați au fost: Emilia Antonov, metodist, categoria 1 la facultatea “Relaţii Economice Internaţionale”; Marina Băeșu, doctor, conferenţiar universitar, catedra “Management social”, prodecan facultatea “Economie Generală și Drept”; Ghenadie Șavga, doctor, conferenţiar universitar, catedra “Management”, facultatea “Business și Administrarea Afacerilor”; Mihail Manoli, doctor, conferenţiar universitar, catedra “Contabilitate și Audit”, facultatea Contabilitate”; Ilie Coandă, doctor, conferenţiar universitar, catedra “Tehnologii informaţionale”, prodecan facultatea “Cibernetică, Statistică și Informatică Economică”; Djulieta Rusu, doctor, conferenţiar universitar, șef catedra “Limbi Moderne Aplicate”, facultatea “Finanţe”; Olga Barbăneagră, profesoară de economie aplicată, Colegiul Naţional de Comerţ.
Și Ministerul Educației a dispus
În aceeași zi, s-au înmânat trei premii din partea Ministerului Educaţiei, pentru activitate prodigioasă în domeniul învăţământului, contribuţie substanţială la pregătirea specialiștilor de înaltă califi care, cultură și inteligenţă, spirit inovaţional și creativ. De acestea s-au bucurat: Ala Cotelnic, doctor habilitat în economie, profesor universitar, prim-prorector ASEM, pentru activitate didactică; Raisa Borcoman, conferenţiar universitar, doctor, șef Catedra “Comunicare Economică și Didactică” și Valentina Paladi, doctor, conferenţiar universitar, decan al Facultăţii “Contabilitate”.
(oct1)
UN NOU PROIECT DE COLABORARE ÎNTRE UNIVERSITĂȚILE DIN ȚĂRILE BAZINULUI MĂRII NEGRE: Univer-sea.net
Un grup de cercetători și manageri universitari din Republica Moldova, Georgia, România și Turcia s-au întrunit în miez de octombrie pentru a da continuitate unui proiect de promovare a rețelelor culturale și a schimburilor educaționale în comunitățile din bazinul Mării Negre. Întâlnirea, la care a participat și Grigore Belostecinic, Președinte al Consiliului Rectorilor din RM a avut loc la Universitatea Aydin din Istanbul, Turcia și a finalizat cu semnarea unui acord între părți.
(oct2)
O bibliotecă mai bună datorită cooperării Moldo–Româno–Norvegiene
O delegație de la Universitatea ”Transilvania” din Brașov și Universitatea din Bergen, Norvegia a vizitat ASEM- ul, în special Biblioteca Științifică. În cadrul acestei vizite s-a discutat despre rezultatele cooperării în cadrul proiectului Moldo – Român – Norvegian „Dezvoltarea noilor servicii informaţionale pentru Învăţământul Economic superior din Moldova”, până la etapa actuală. Totodată, discuția a fost axată și pe descrierea unui nou proiect de sporire a gradului de vizibilitate a producției științifice în ASEM.
(oct5)
ZIUA ASEM
1.Conferinţa Știinţifică Internaţională ”Competitivitatea și inovarea în economia cunoașterii” la cea de-a 23-a ediţie
Cu prilejul Zilei ASEM și cea a Economistului din Republica Moldova, Academia de Studii Economice în parteneriat cu Academia Română și Institutul Național de Cercetări Economice a organizat în perioada 26- 27 septembrie, Conferința Științifică Internațională cu genericul: ”Competitivitatea și inovarea în economia cunoașterii”. În cadrul programului conferinței au fost incluse comunicările participanților de la ASEM și ale celor invitați atât de la instituțiile din Moldova, precum și a celor de peste hotare: România, Belarus, Ucraina și Tadjikistan.
Pe parcursul conferinței, participanții au avut de prezentat rapoarte în cadrul a opt secțiuni tematice.
2. Sărbătoare pentru toți ASEM - știi
Ziua ASEM și cea a Economistului a culminat la teatrul ”Eugen Ionescu” cu un spectacol de zile mari ”Oscar și tanti Roz”. Devenind deja o tradiție, în fiecare an, cu ocazia Zilei Economistului şi a Zilei Academiei de Studii Economice din Moldova sunt premiați patru jurnaliști autohtoni, pentru merite în promovarea ştiinței, învățământului economic, dar şi a studenţiei de calitate. Menționați anul acesta au fost: Elena Robu, realizatoarea și prezentatoarea emisiunii „Alb Negru”, portalul de știri Unimedia; Dmitri Calac, redactor - șef adjunct în cadrul săptămânalului «Экономическое Обозрение Logos Press»; Viorica Meșină – Prodan, regizoarea fi lmului ”Culorile” și Lilia Raicu, redactor, departamentul economic la ziarul”Evenimentul Zilei”.
3. Lansarea cărții ”Despre viață și economie” de Constantin Popescu de la ASE București
În cadrul evenimentelor dedicate Zilei Academiei de Studii Economice a Moldovei, prof. univ., Constantin Popescu de la ASE București și-a lansat cartea ”Despre viață și economie”. La eveniment au fost prezenți colegi ai autorului, profesori ASEM și participanți ai Conferinței Științifice Internaționale ”Competitivitatea și inovarea în economia cunoașterii”.
4. Primul Cabinet Numismatic în incinta Academiei de Studii Economice
În cadrul activităților desfășurate de Ziua ASEM și cea a Economistului din Republica Moldova, în incinta Academiei de Studii Economice a fost inaugurat primul Cabinet Numismatic. La deschiderea oficială a cabinetului, cei prezenți au putut admira: o expoziţie de monedă veche şi comemorativă; monede contemporane ale ţărilor lumii; o expoziţie de desene cu designul unor monede excepţionale; o colecţie de carte de specialitate; echipamente pentru studierea operaţiunilor de casă şi pentru cercetări în numismatică. Cabinetul Numismatic vine să faciliteze procesul de instruire - atât pentru corpul profesoral şi personalul didactic, cât şi pentru studenţi.
5. Salonul de carte STUDIUM la cea de-a II-a ediție
Salonul de carte STUDIUM, ajuns la cea de-a II-a ediție și-a deschis ușile, în perioada 24 septembrie – 3 octombrie, pentru toți doritorii de a face cunoștință cu publicațiile corpului profesoral – didactic și a cercetărilor științifice din cadrul ASEM. Evenimentul a fost organizat în cadrul Zilelor Academiei de Studii Economice. Inițiativa deschiderii salonului, a venit din partea Angelei Amorțitu, șefa secției ”Colecția de Patrimoniu” a Bibliotecii Științifice. Scopul desfășurării activității a fost de a informa și promova publicațiile editate sub egida ASEM și a altor edituri apărute în perioada ianuarie 2013- iunie 2014.
6. Lansarea monografiei ”Paradigma Managementului Calității în Instituțiile de Învățământ Superior” de Sergiu Baciu
Dr. conf. univ., șeful Departamentului Studii. Dezvoltare Curriculară și Management al calității, Sergiu Baciu și-a lansat, pe 25 septembrie, monografia ”Paradigma Managementului Calității în Instituțiile de Învățământ Superior”.
Mapa (oct6)
Colegiul Naţional de Comerţ al ASEM la cea de-a a cea de-a 70-a aniversare
Colegiul Naţional de Comerţ al ASEM -70 DE ANI DE ACTIVITATE ŞI 16 ANI ÎN FAMILIA ACADEMIEI DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA.
Colegiul Naţional de Comerţ este subdiviziune a Academiei de Studii Economice, planul de studii fiind elaborat de specialiștii academiei. Colegiul a fost fondat în anul 1944 și pregătește viitorii contabili, economiști, specialiști în turism sau serviciile hoteliere.
Vernisaj cu aer mioritic la ASEM
Pe lângă prelegeri, teze și date exacte, studenţii, dar și profesorii au avut ocazia să participe la lansarea unei expoziţii de pictură. Invitat ASEM, a fost artistul plastic, Vasile Didic, care și-a golit atelierul de lucru în favoarea bibliotecii cu o expoziţia cu genericul: „Moldova – cultură, lumină, pace – Europa”. Prezenţi la vernisaj, studenţii, dar și profesorii au lăsat de o parte prelegerile, testările și materiile mai mult sau puţin plictisitoare, dar foarte utile și au gustat un pic din altă lume. Lumea artei. Mai puţine cifre și calcule, mai mult meditaţie și cultură.
(oct7)
DIPLOMA PENTRU TEZA DE DOCTORAT DE EXCELENŢĂ DE GRADUL I – A AJUNS LA ASEM
Cea de-a IV-a ediție a Concursului Naţional ,,Teza de doctorat de excelență a anului 2013” organizat anual de către Consiliul Naţional pentru Acreditare și Atestare (CNAA), a adus rezultate frumoase pentru Academia de Studii Economice. Diploma pentru teza de doctorat de excelență de GRADUL I în economie cu tema „Strategii financiare de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii prin prisma asigurării unei economii de piață funcționale”, la specialitatea 08.00.10 – Finanțe; monedă; credit, ia revenit, în acest an lectorului superior universitar, doctor în economie Lica ERHAN de la catedra ,,Contabilitate și Analiza Economică”, ASEM.
(oct8)
Armata Naţională promovează SERVICIUL MILITAR PRIN CONTRACT
Armata Națională a lansat, de curând, proiectul ”Sporirea imaginii Armatei Naționale”. Cu această ocazie, pe 16 octombrie, reprezentanți ai Armatei Naționale au venit la ASEM cu o prelegere în fața studenților de la Catedra Militară. Despre salariile avantajoase, acces gratuit la serviciile medicale, deplasări peste hotare, pensionarea după 25 de ani de muncă, dar și despre situația reală din cadrul armatei a vorbit un grup de reprezentanți ai Armatei Naționale, care-și propun promovarea serviciului militar prin contract în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat.
(oct9)
ASEM este câștigătoarea Supercupei Moldovei la baschet feminin
Pentru prima dată în istoria baschetului din Republica Moldova a avut loc Supercupa Moldovei. Înainte de începerea sezonului, pentru trofeu s-au luptat două dintre cele mai bune echipe feminine de baschet: echipa Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) și (Femina). Echipa ASEM a câștigat cu un scor zdrobitor de 81:39.
(oct10)
Noiembrie
ASEM și-a ales cei mai buni 10 studenți
Pe 17 noiembrie, ASEM și-a premiat cei mai buni studenți ai anului, în cadrul concursului «Cel mai bun student al ASEM», 2014. Sunt cei care au demonstrat prin dosare de invidiat, că sunt cei mai buni. Pentru titlu, în top 10 au concurat 41 de tineri, iar la evaluarea dosarelor s-a ţinut cont de media academică, activităţile extracurriculare, publicațiile știinţifice, precum și participarea fiecărui student în diverse activităţi ce ţin de promovarea imaginii ASEM.
Iată cine sunt în TOP 10 cei mai buni studenţi ai ASEM:
Premiul Mare
Gonţa Nicoleta (anul III, Finanţe)
Premiul I
Oprea Corina (anul II, Masterat)
Galeru Maria (anul III, REI)
Premiul II
Ciorchină Alexandrina (anul II, Finanţe)
Nastas Elena (anul III, EGD)
Banu Ivan (anul IV, EGD)
Premiul III
Lazar Nistor (anul II, Finanţe)
Harea Veronica (anul III, BAA)
Gutium Mircea (anul III, EGD)
Nicorici Mihaela (anul I, Masterat)
(noi1)
Noul COD al Educaţiei a intrat în vigoare pe 23 noiembrie
Printre prevederile Codului care vor fi puse în aplicare în termen scurt se numără înființarea Inspectoratului școlar, numirea directorilor de instituții pe bază de concurs, pe un termen de cinci ani, trecerea liceelor în gestiunea autorităților publice locale de nivelul doi și a UTA Găgăuzia. O altă prevedere a Codului se referă la instituirea consiliilor de administrație în școli, structuri care vor avea rol de decizie și vor include trei reprezentanți ai părinților și un reprezentant al elevilor. Documentul interzice personalului didactic să presteze servicii cu plată copiilor cu care interacționează direct la clasă.
17 MODELE PENTRU ÎNTREPRINDERI SOCIALE
În perioada 17 – 23 noiembrie în 153 de ţări concomitent, inclusiv și în Republica Moldova, s-a desfășurat Săptămâna Mondială a Antreprenoriatului (Global Entrepreneurship Week – GEW). Cu această ocazie Facultatea Business și Administrarea Afacerilor a organizat cea de a 2-a ediţie a concursului studenţesc STAR-UP&BUSINESS MODEL, care constă în construirea unui model de Start-up într-un domeniu prestabilit cu aplicarea Business Modelului CANVAS.
Astfel locul I i-a revenit echipei AFINA care a propus lansarea unui site www.vorbeste. md, care ar lansa cursuri on-line de predare a limbii române. Ideea care a fost desemnată și de către public la categoria Simpatia Publicului (pentru prima dată decizia Juriului a coincis cu alegerea publicului). Locul II a obținut echipa Ladies in Business care a venit cu modelul de afaceri privind crearea unei pensiuni pentru copiii, care au părinţi peste hotare, iar locul III a obținut echipa GreenBiz ce a propus un model de afaceri care prevede producerea de sacoșe eco.
(noi2)
SIMPOZION ȘTIINȚIFICREȚETE DE SUCCES Cu ocazia Zilei Mondiale a Calităţii
Pe 13 noiembrie, cu ocazia ZILEI MONDIALE A CALITĂŢII, în cadrul Facultății Business și Administrarea Afacerilor s-a desfășurat simpozionul științific cu tematica ”Să consolidăm calitatea împreună” (Building a Quality World Together), prin care s-a accentuat importanţa fiecăruia în construirea calităţii. Evenimentul a fost organizat de către Catedra Management în colaborare cu Catedra Merceologie, Comerţ și Alimentație Publică, BAA, ASEM. În cadrul ASEM, Ziua Calității se organizează al doilea an consecutiv, iar îndemnul din acest an a fost: ”Să consolidăm calitatea împreună!” (Building a Quality World Together). Temă ce denotă importanța colaborării între colegi, departamente și parteneri de afaceri. În cadrul Simpozionului Științific au fost provocați la discuție studenții și profesorii ASEM, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri, rolul cărora este major în asigurarea calității economiei RM.
(noi3)
„Impresii antreprenoriale” la Start- up Academy
În cadrul Săptămânii Mondiale a Antreprenoriatului (17-23 noiembrie), Facultatea Business și Administrarea Afacerilor a organizat pe 18 noiembrie un eveniment inspiraţional – Start-Up Academy, ediţia a II-a. Trei antreprenori de succes din Republica Moldova și-au împărtășit experienţa personală și au relatat mai multe despre conceptul de „start-up”.
(noi4)
CONTABILITATEA CAPĂTĂ UN CARACTER CREATIV
Pe 30 octombrie, în cadrul catedrei „Contabilitate și Analiză Economică” a avut loc întrunirea Cercului Științific Studențesc „Young Accountants”. Întâlnirea a reunit studenți de la diferite specialități ASEM: Finanțe și Bănci, Marketing și Logistică, Turism. În cadrul cercului a fost dezbătut subiectul contabilității creative.
(noi5)
Lecție de consum media
Pe 23 octombrie, 35 de studenţi de la Academia de Studii Economice a Moldovei au participat la o lecție de consum media, organizată de către Centrul de Jurnalism Independent și moderată de jurnalistul de la Radio Europa Liberă, Vasile Botnaru. În cadrul lecției s-a vorbit și despre rolul știrii de a prezenta fapte, și nu opinii, primele fiind mai importante, pentru că ele permit consumatorilor să își facă propriile concluzii.
(noi6)
Lansarea manualului ”Preţuri şi tarife”
Pe 18 noiembrie în cadrul Catedrei Investiții și Piețe de Capital a avut loc lansarea cărţii din domeniul financiar “Preţuri și tarife”, alcătuită de un colectiv sub coordonarea dr. conf., Ana Gumovschi.
(noi7)
„EUROPA PENTRU TINE”
Flash-mob pentru un viitor European. Mai mulţi studenţi și membri ai Senatului Studențesc al ASEM au organizat, pe 23 noiembrie, un flash- mob în faţa Academiei. Scopul manifestării a fost de a îndemna cetăţenii RM să iasă la vot. Toți cei prezenți la flash-mob au primit câte un fular cu logotipul campaniei, gest care simbolizează grija și suportul Uniunii Europene față de Republica Moldova.
(noi8)
Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2014 la Biblioteca Știinţifică a ASEM
Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2014, ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie s-a desfășurat cu genericul „Generation Open”. Evenimentul este organizat în fiecare an, la nivel global. În cadrul Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis 2014, Biblioteca Știinţifică a organizat mai multe activităţi, la care au participat studenţi, profesori și cercetători.
(noi9)
Video-conferința ”Securitatea Informațională”
Laboratorul Securitatea Informațională din cadrul Facultății CSIE, ASEM, a organizat pe 24 noiembrie cea de-a II-a ediție a Video-conferinței ”Securitatea informațională”. În cadrul video-conferinței participanții au prezentat rapoarte care au scos în vizor probleme actuale pentru securitatea informațională. Tematica acestora a cuprins aspecte de securitate informațională în activitatea întreprinderilor și băncilor comerciale, securitatea financiară în structurile comerciale, protecția resurselor informaționale, utilizarea protocoalelor securizate și de comunicații, protecția copiilor în mediul online.
(noi10)
ACADEMIADA cadrelor didactice şi colaboratorilor ASEM, 2014
Catedra „Educaţie Fizică și Sport”, cu suportul Administraţiei și Comitetului Sindical, ASEM, a organizat cea de-a IV- a ediție a Academiadei instituţiei. Competiţia sportivă e rezervată cadrelor didactice și colaboratorilor ASEM. Ca și în anii precedenți, în concurs, au fost propuse 5 probe sportive și anume: volei, badminton, joc de dame, tenis de masă și șah. Festivitatea de deschidere a Academiadei a avut loc pe 11 noiembrie, în incinta Complexului Sportiv ASEM. Arbitrul principal al Academiadei din acest an este Daria Levițchi. La proba volei, câștigătoare a fost Facultatea Relaţii Economice Internaţionale. A doua probă a fost Badminton. Aici, cel mai bine s-au prezentat sportivii Secţiei de Administrare și Gospodărire – locul I. În cadrul celei de-a treia probă – Joc de dame, reprezentanţii facultăţii Cibernetică, Statistică și Informatică Economică s-au clasat pe locul I. Până la finalul Academiadei, urmează să se desfășoare încă 2 probe sportive: tenis de masă și șah.
(noi11)
Calendar evenimente
M | T | W | T | F | S | S |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |